Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Passagerarplan befaras ha kraschat i Indonesien

Från 2021
Uppdaterad 09.01.2021 15:48.
Ett flygplan av modellen Boeing 737-500 i luften. Flyget tillhör bolaget Sriwijaya Air.
Bildtext Ett flygplan av modellen Boeing 737-500 i luften. Flyget tillhör samma bola, Sriwijaya Air, som det plan som nu befaras ha kraschat.
Bild: Alamy / All Over Press

Ett Sriwaijya Air-plan av modellen Boeing 737 på väg till Pontianak på Borneo försvann från radarn strax efter att det lyft från huvudstaden Jakarta. Det fanns 62 personer ombord på planet.

Planet lyfte klockan 09.37 finsk tid och rutten från Jakarta till Pontianak skulle bara ha tagit 90 minuter. Pontianak är huvudstad i provinsen Västra Kalimantan, på Borneo.

Strax efter att det lyft ska planet ha tappat höjd ovanför Javasjön och flygledningen förlorade kontakten med flight SJ182.

Webbplatsen Flightradar24 uppger att flygplanet, av typen Boeing 737-500, tappade över 3 000 meter i höjd på mindre än en minut, cirka fyra minuter efter att det lyft från flygplatsen Soekarno-Hatta, strax utanför huvudstaden Jakarta.

Det ska ha funnits 56 passagerare och 6 besättningsmedlemmar ombord på planet. Det uppger nyhetsbyrån AP, med hänvisning till ett uttalande från Srivaijya Air. Enligt indonesiska medier var 10 av passagerarna barn.

Indonesiens transportministerium uppger att en sök-och räddningsinsats pågår. Ministeriet har bekräftat att man befarar att flygplanet har kraschat.

Lokala myndigheter har uppgett för indonesiska medier att fiskare har hittat vad som verkar vara vrakdelar, i havet där planet försvann.

BBC:s indonesiska redaktion har talat med en fiskare som säger sig ha sett ett plan störta.

– Planet störtade som en blixt i havet och exploderade i vattnet. Det var ganska nära oss och skärvorna, som var lik en fanérskiva träffade nästan min båt, säger fiskaren Solihin till BBC.

Sökoperationen försvårades av mörkrets inbrott och av att det är mycket strömt i de aktuella vattnen norr om Jakarta.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln