Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea hotar att bygga ut sin kärnvapenarsenal

Från 2021
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talar. I Bakgrunden syns Nordkoreas flagga
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un höjer tonen mot USA inför det amerikanska maktskkiftet den 29 januari
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hotar att utvidga landets kärnvapenarsenal. I ett tal till det nordkoreanska kommunistpartiets kongress sa Kim att landets planer för en atomubåt är nästan klara.

Kim sa att USA är Nordkoreas största fiende. Kim tillade att han inte förutspår att USA:s politik mot Nordkorea kommer att ändras oavsett vem som är president.

Nordkorea har redan tillgång till både kärnvapen och ballistiska robotar, som enligt vissa uppskattningar kan nå USA:s västkust.

I talet utlovade Kim missiler med längre räckvidd som kan avfyras både från land och hav och ”superstora” stridsspetsar.

Kims tal kommer knappt två veckor före Joe Biden svärs in som USA:s nya president. Enligt analytiker försöker Nordkorea sätta tryck på den kommande Bidenadministrationen.

Relationerna mellan Kim Jong-Un och president Donald Trump har gått från usla till varma. Under början av Trumps mandatperiod verkade USA och Nordkorea stå på randen av ett krig och de två ledarna utbytte hot och förolämpningar.

Senare gjorde Trump en oväntad helomvändning och inledde en personlig diplomati med den nordkoreanska diktatorn. Toppmötena mellan de två ledarna ledde inte till några större framsteg och förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram har fortsatt att stampa på stället.

Under Biden väntas USA återgå till en mer traditionell diplomati. Det betyder att utsikterna för nya toppmöten är små och förutsätter verkliga framsteg i förhandlingar på tjänstemannanivå.

Källor: AFP, Reuters, BBC