Stängningen av Trumps Twitterkonto väcker frågor om teknologiföretagens makt: "Styr över vår yttrandefrihet"
Donald Trumps Twitterkonto stängdes för gott i går kväll. Beslutet har väckt kraftiga reaktioner både för och emot. Trumps motståndare firar med skämt på Twitter, medan den avgående presidentens anhängare rasar om censur.
Biträdande professor Carl-Gustav Lindén vid Institutet för information och medievetenskap vid universitetet i Bergen säger att Twitter har haft en central roll under Trumps presidentskap.
Enligt Lindén är det ändå både bra och oroväckande att Twitter stängt ner presidentens konto.
– Många har tyckt att han fått sprida sina falska nyheter alldeles för länge på plattformen. Samtidigt är det bedrövligt att två företag från Silicon Valley ska bestämma vad som får sägas i den digitala världen. Det är ett alarmerande faktum att några teknikföretag, vars agenda i första hand är att tjäna pengar på annonser, ska få styra över vår yttrandefrihet.
Lindén säger att teknologijättarna har alltför mycket makt över vad vi får säga i den digitala offentligheten.
Han ser det som problematiskt, eftersom dessa företag strävar efter att maximera sina annonsintäkter genom att väcka så mycket uppmärksamhet som möjligt, och då gynnas de av de negativa och upprörande inlägg som Trump har skrivit.
– Nu när Trumps makt håller på att ta slut är det enklare för Twitter att ta bort hans konto än de skulle ha varit tidigare. Han har inte längre möjlighet att reglera deras verksamhet.
Enligt Lindén har Trump använt Twitter som sitt arbetsredskap och med hjälp av plattformen byggt upp sin offentliga person och anhängarbas.
– Med hjälp av Twitter har Trump styrt sina supportrar och fått dem att mobilisera sig för den agenda han drivit. Han har även lyckats styra mediernas nyhetsagenda, så att hela världen följt hans inlägg och rapporterat om dem som stora nyheter.
"Sociala medier är inte den goda kraften vi trodde att de var"
Lindén säger att onsdagens stormning av Capitolium i USA visar vad sociala medier i värsta fall kan åstadkomma.
Enligt honom trodde vi länge att sociala medier var en god kraft som skulle demokratisera diskussionskulturen. Vi har först under den senaste tiden börjat inse de negativa sidorna med dem.
– För mig är onsdagens händelser den ultimata symbolen för hur stor makt sociala medier har över det offentliga samtalet. Jag tror att de också var ett uppvaknande för många som inte tidigare sett utvecklingen som speciellt allvarlig. Människor har insett att det här är ett samhällsproblem i hela världen och inte bara i USA.
Enligt honom har EU länge haft en mycket strängare inställning till teknologiföretagen än USA, där deras verksamhet inte har reglerats.
Företag som Google och Apple har väldigt stort inflytande i USA och de gör sitt yttersta för att starkare reglering inte ska införas.
"Stor press på teknologiföretagen"
Lindén säger att det därför kommer att bli intressant att följa med de kommande årens utveckling.
Han tror inte att den tillträdande presidenten Joe Bidens regering kommer att införa striktare reglering, eftersom demokraterna traditionellt haft starka band till företagen i Silicon Valley.
– Samtidigt har det ändå skapats en stor press på teknologiföretagen, vilket kan bidra till att de går in för mer moderering av innehållet på deras plattformar. De är rädda för att USA ska ta modell av EU.
Även om den digitala världen styrs av Google och Apple, har Trump sagt att han tänker grunda en egen plattform. Enligt Lindén är det svårt att säga hur realistiskt det är.
– Apple och Google kan lätt stoppa spridningen av nya applikationer genom sina appbutiker. Samtidigt har Trump också sagt att han tänker köpa en tv-kanal för att få fram sina åsikter. Men frågan är väl vad han vill. Vi vet ju inte vad han tänker göra till näst och han är som känt väldigt oberäknelig.