Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter raderade ayatolla Khameneis inlägg om västerländska "opålitliga" coronavaccin

Från 2021
Ali Khamenei, en äldre man med grått skägg sitter i en stol och talar i en mikrofon.
Bildtext Ayatolla Ali Khamenei har det sista ordet i Irans angelägenheter. Arkivbild.
Bild: EPA

Efter stängandet av USA:s president Donald Trumps Twitterkonto har bolaget nu också ingripit i den iranska ledaren ayatolla Ali Khameneis inlägg. Khamenei påstod på fredagen att västerländska vaccin är "fullständigt opålitliga" och förbjöd dem i Iran.

I inlägg på sitt engelskspråkiga Twitterkonto skrev Irans högsta ledare ayatolla Khamenei på fredagen att brittiska och amerikanska coronavaccin är "fullständigt opålitliga" och att det inte är osannolikt att de länderna skulle vilja "kontaminera andra nationer".

Khamenei skrev också på sitt engelskspråkiga konto, med över 873 000 följare, att import av vaccin från USA och Storbritannien förbjuds.

De tre vaccinen som hittills utvecklats längst är tillverkade av Pfizer-Biontech, Moderna och AstraZeneca-Oxford, som alla härstammar från USA eller Storbritannien.

Förutom de två länderna anklagade Khamenei också franska vaccin för att vara "opålitliga", med hänvisning till Irans erfarenheter av hiv-kontaminerade blodprodukter.

Referensen härrör från en skandal på 80-talet, då hiv-kontaminerat blod distribuerades i Frankrike och till utriket. Hundratals iranier infekterades till följd av kontamineringen.

"Bryter mot policy"

Twitter uppgav i december att bolaget tänker ta i med hårdhandskarna för att bekämpa det de kallar falsk eller vilseledande information om coronavaccin.

På lördagen raderade Twitter ayatolla Khameneis inlägg och ersatte det med texten "inte längre tillgänglig för det bröt mot Twitters regler".

En talesperson för Twitter bekräftade att inlägget hade brutit uttryckligen mot policyn om vilseledande information om covid-19.

I policyn förbjuds bland annat påståenden som tjänar till att koppla konspirationsteorier till vaccinen och påståenden om att vaccin är till för att skada eller kontrollera populationer.

På fredagen kommenterade Världshälsoorganisationens direktör Michael Ryan att WHO upprepade gånger vädjat till länder att inte göra politik av viruset.

– Snälla, låt oss inte göra politik av det här vaccinet heller, sa Ryan på en presskonferens i Geneve.

Iran värst drabbat i Mellanöstern

Iran är, med 1,2 miljoner smittade och över 56 000 dödsoffer, landet som drabbats värst av coronaviruset i Mellanöstern. Landets sjukvård har varit svårt överbelastad, men ledningen har vägrat ta emot hjälp av deras "mest hänsynslösa" fiende USA.

Samtidigt har Iran också anklagat ärkefienden USA för att förhindra tillgång till vaccin med sanktionerna USA utfärdat mot Iran.

Enligt lokala iranska medier planerade hjälporganisationen Röda halvmånen att med hjälp av iranska vetenskapsmän i USA skicka 150 000 doser vaccin till Iran, ett företag som fick ett tvärstopp efter Khameneis kommentar på fredag.

Ayatolla Khamenei sa däremot att han godkänner import av vaccin från andra "säkra" länder. I december inledde också Iran de kliniska testerna för ett vaccin som utvecklats av iranierna själva.

Källor: AFP, AP