Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna vill sätta igång riksrättsprocess mot president Trump på måndag

Från 2021
Ett bildcollage med en bild på en Trumpsupporter inne i Capitolium bärande på Nancy Pelosis talarstol och på Nancy Pelosi iförd munskydd.
Bildtext Demokraterna vill lägga fram förslag om riksrätt mot president Trump på måndag. I kölvattnet av upploppet i Capitolium misstänks nu tiotals personer för brott.
Bild: Collage: Lehtikuva, EPA

Demokratiska ledamöter i representanthuset meddelade på lördagen att de redan på måndag vill lägga fram ett förslag för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Ifall Trump skulle fällas, kan senaten permanent porta honom från offentliga ämbeten.

Reaktionerna mot president Donald Trump har varit häftiga efter onsdagens upplopp i Capitolium. På fredagen krävde representanthusets talman demokraternas Nancy Pelosi att Trump omedelbart bör avsättas, och på lördag meddelade underhusets demokratiska ledamot Ted Lieu att han tillsammans med kollegorna David Cicilline och Jamie Raskin hade författat ett förslag för just en riksrättsprocess.

Representanthuset samlas nästa gång på måndag, och demokraterna har då för avsikt att lägga fram förslaget, enligt vilket Trump medvetet har uppviglat till våld mot den amerikanska staten.

Trots att tiden är knapp för att avsätta Trump, som bara är president till och med den 20 januari, finns det tid för att inleda en process mot Trump. Enligt New York Times har representanthuset befogenheter att inom loppet av dagar lägga fram, debattera och rösta om riksrättsåtal.

Om åtalet får grönt ljus, så framskrider processen till senaten, och den processen får äga rum även efter Trumps mandat har löpt ut. Om Trump då skulle fällas, kan senaten rösta för att porta honom permanent från offentliga ämbeten.

Flera gripanden efter upploppen i Capitolium

I takt med att myndigheterna får en klarare bild av vad som hände i Capitolium och vem som var inblandad har allt fler gripanden gjorts, och sammanlagt är tiotals personer misstänkta för brott.

På lördag grep federala poliser ytterligare två misstänkta. Den ena av dem var Adam Christian Johnson, som fastnade på bild då han inne i Capitolium bar på talmannen Nancy Pelosis talarstol. Den andra var Jacob Anthony Chansley, som synts på många bilder iförd hornhjälm och med spjut i hand.

Man iförd hornhjälm skriker.
Bildtext Chansley i senatens kammare.
Bild: AFP / Lehtikuva

Chansley ska innan han greps ha skrutit till medierna om deras intåg i Capitolium.

– Det att vi lyckades få en hög invalda förrädare att dra på sig gasmasker och dra sig undan till sina kontor och underjordiska bunkrar, det ser jag som en seger, sa han till NBC News.

Bland övriga gripna finns också Richard Barnett, som fotograferades sittandes vid talman Nancy Pelosis skrivbord med fötterna på bordet.

Åtminstone 13 personer står misstänkta för brott med anledning av upploppet i Capitolium och minst ett fyrtiotal till misstänks för mindre förseelser. För de förstnämnda omfattar brottsmisstankarna bland annat olaga intrång i myndighetsbyggnad och stöld av statlig egendom.

Både republikanska och demokratiska politiker har också krävt Derrick Evans avgång. Evans är ledamot i West Virginias delstatsparlament. Han deltog i stormningen av Capitolium och misstänks också för olaga intrång i en myndighetsbyggnad.

På lördag överräckte Evans ett brev till delstatens guvernör om att han omedelbart lämnar sitt uppdrag.

Källor: Reuters, New York Times, AP

Diskussion om artikeln