Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Demokraterna ser möjligheten till nytt riksrättsåtal mot Trump efter kravallerna på Capitolium – men det kan slå tillbaka mot partiet

Från 2021
Uppdaterad 10.01.2021 08:35.
Bildmontage/grafik. Till vänster syns Donald Trump som grimaserar och står vid ett talarpodium. Till höger syns Nancy Pelosi i munskydd. Hon tittar åt sidan. I mitten syns redaktör Ville Hupa och ett citattecken.
Bildtext Donald Trumps agerande har fått ledande demokrater som Nancy Pelosi att kräva rättegång, men frågan är om demokratiska partiet vinner eller förlorar på en sådan, dryftar USA-korrespondent Ville Hupa.
Bild: Montage: EPA-EFE / All Over Press

Bara elva månader efter att senaten i USA frikände president Donald Trump från ett riksrättsåtal, är demokraterna redo att dra igång en ny riksrättsprocess mot presidenten om Trump inte avgår självmant.

Trump kan också fås bort med stöd av det 25:e tillägget i konstitutionen som ger vicepresidenten Mike Pence möjligheten att initiera en avsättning.

Pence själv har signalerat att han inte är intresserad av alternativet trots att relationen mellan honom och Trump är frostigare än någonsin som en följd av våldsamheterna.

Trumps ansvar för upploppet på Capitolium är odiskutabelt menar ledande demokrater. De har redan redan förberett formella åtalspunkter för ett åtal, där Trump anklagas för att ha uppviglat till uppror i sitt eldfängda tal till sympatisörerna strax innan de dödliga kravallerna bröt ut.

Senatdemokraternas ledare Schumer: “Trump bör inte vara president en dag till”

Ingen president i USA har tidigare åtalats i riksrätt för “höga brott och förseelser” två gånger.

Man kan fråga sig om ett riksrättsåtal är motiverat med bara dagar kvar av Trump lämnar Vita Huset?

Demokraterna ser åtminstone tre skäl.

Man menar att Trumps vårdslöshet och oförutsägbarhet gör det nödvändigt att avsätta honom redan innan den 20 januari, när Joe Biden installeras som ny president.

-Han bör inte vara president en enda dag till, sade senatsledaren Chuck Schumer.

För det andra vill man försäkra sig om att Trump inte söker ett politiskt ämbete i framtiden, en påföljd som senaten med enkel majoritet kan ålägga Trump om han avsätts.

Vidare anser vissa demokrater, som till exempel senatorn Bernie Sanders, att det gäller att statuera ett prejudikat. Framtida presidenter bör veta att de inte går ostraffade om de agerar som Trump.

Konstitutionen möjliggör också ett åtal mot Trump efter att han lämnat Vita huset. De två sistnämnda skälen är därför relevanta också om processen drar ut på tiden.

Kändisadvokaten Dershowitz: Vore en ära att försvara Trump igen

Men riksrättsåtalet kan också slå tillbaka mot demokraterna.

För det första är det inte alls säkert att åtalet håller.

Trumps ord och agerande i upptakten till kravallerna kan anses vara förkastliga, men till exempel kändisadvokaten Alan Dershowitz, som försvarade Trump i samband med Ukrainaaffären, anser att Trumps ordval i talet till anhängarna omfattas av yttrandefriheten.

Dershowitz säger till Politico att det vore “en ära och ett privilegium” för honom att ta sig an Trumps försvar på nytt.

Andra rättslärda som tidningen intervjuat har en mer fördömande syn.

-Jag ser att det går att formulera ett juridiskt argument för att Trump medverkat till eller frammanat kravallerna, säger Robert Ray, som också ingick i Trumps försvarsteam för ett år sedan.

Även om Trump i snabb takt, kanske redan kommande vecka, skulle åtalas i demorkatledda representanthuset så återstår ännu senaten.

För att Trump ska avsättas krävs att två tredjedelar av senatorerna vill få bort honom.

Även om Trump är mer trängd än någonsin kan det vara en tuff uppgift att finna 17 republikaner som sällar sig skaran av 50 demokratsenatorer som vill fälla Trump.

Sannolikt har Nancy Pelosi, Chuck Schumer och de andra demokraterna beaktat också den möjligheten.

Ett riksrättsåtal är också ett sätt att lägga press på republikanerna.

Då kan Pelosi & co anklaga republikanerna för att strunta i att deras president uppviglat till våldsamheter som kostat fem personer livet och åsamkat USA:s demokrati enorm skada.

Politiska risker för demokraterna

Men riksrättsförfarandet är en politisk process och det finns politiska risker för demokraterna att beakta.

Ett riksrättsförfarande skulle stjäla medieuppmärksamheten och kunde skapa frågor om varför demokraterna väljer att lägga ner energi på att straffa en politisk motståndare medan medborgarna har gott om andra bekymmer att tampas med.

Som till exempel en galopperande pandemi och ekonomiska trångmål.

En upprivande process skulle också rimma illa med Joe Bidens budskap om behovet av försoning och lugn.

Trumps turbulenta tid som president är på slutrakan.

Frågan är nu under vilka förutsättningar han kommer att lämna Vita huset.

Diskussion om artikeln