Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strömmen så småningom tillbaka i Pakistan – massivt avbrott mörklade stora delar av landet

Från 2021
Bara billyktor lyste upp ett bostadområde i hamnstaden Karachi sent på lördag kväll.
Bildtext Bara billyktor lyste upp ett bostadområde i hamnstaden Karachi sent på lördag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Natten till söndagen mörklades alla större städer i Pakistan och stora delar av landet. Det massiva strömavbrottet tros ha orsakats av ett problem i ett kraftverk i Sindh-provinsen i öster. Elnätet i Pakistan är komplicerat och sårbart.

Pakistans energiminister Omar Ayub Khan rapporterar kontinuerligt via Twitter om hur man lyckas återställa elektriciteten efter det stora strömavbrottet. Här berättar han att största delen av tvåmiljonersstaden Peshawar, i norra Pakistan, har fått tillbaka strömmen.

Enligt Ayub Khan prioriteras sjukhus, industrier och storstadsområden då elektriciteten återställs.

Redan tidigare uppgav energiministern att elen kommit tillbaka i de flesta delar av Punjab, som är den mest folkrika delstaten, och också i mångmiljonstaden Karachi.

Pakistanska sjukhus håller sig i allmänhet med dieseldrivna generatorer eftersom strömavbrott förekommer rätt ofta i landet.

Började med ett fel i ett kraftverk i Guddu

Lördagens strömavbrott var ändå ovanligt stort och långvarigt. Energiminister Ayub Khan sade vid en presskonferens att man misstänker att det hela började med ett problem i kraftverket i Guddu, i östra Pakistan. Det ska ha orsakat nedstängningar i en rad andra kraftverk på några sekunder.

Pakistan har över 210 miljoner invånare. Det här elavbrottet rapporterades först av folk via sociala medier – bland annat i landets två största städer Karachi och Lahore, som tillsammans har över 26 miljoner invånare.

Elnätet i Pakistan beskrivs alltså som komplicerat och sårbart. Det senaste riktigt stora strömavbrottet inträffade i maj 2018 och det avbrottet drabbade också stora delar av landet och pågick i över nio timmar.

Ett av de värsta elavbrotten i Pakistans historia inträffade 2015 då en misstänkt rebellattack mot en högspänningsledning mörklade 80 procent av landet.

Källor: AFP, AP