Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förhandsfavorit går mot överlägsen seger i Kirgizistans presidentval

Från 2021
Uppdaterad 10.01.2021 20:29.
En man iförd en traditionell kirgizisk hatt håller handen mot bröstet.
Bildtext Sadyr Japarov har lovat att behålla de nära relationerna till Ryssland.
Bild: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Nationalisten Sadyr Zjaparov ser ut att vinna en jordskredsseger i presidentvalet i Kirgizistan i dag. Enligt preliminära resultat fick Zjaparov 80 procent av rösterna och går mot en seger redan i valets första omgång.

Väljarna ser också ut att ha röstat för att utöka presidentens makt i en folkomröstning som ordnades samtidigt som presidentvalet. Valdeltagandet var 39,12 procent, rapporterar nyhetsbyrån TASS med hänvisning till Kirgizistans centrala valkommission.

Valet arrangeras efter att president Sooronbai Jeenbekov tvingades avgå efter blodiga kravaller i oktober. Oroligheterna utöstes av omfattande valfusk i landets parlamentsval.

Politiken i Kirgizistan präglas av starka klanmotsättningar som ofta utmynnar i oroligheter och uppror. Jeenbekov var den tredje presidenten som tvingats avgå efter ett folkligt uppror under de senaste 15 åren.

Zjaparov var valets förhandsfavorit och den klart synligaste kandidaten. Sammanlagt 16 andra kandidater ställde upp i valet, men ingen av dem verkar ha kunnat utmana förhandsfavoriten.

– Jag axlar ansvaret i en tid av motgångar och kris. Ett eller två år kommer inte vara nog för att fixa allting, vi kan lyckas med det på tre eller fyra år och det kommer kräva stabilitet, sa Zjaparov till medierna efter resultatet hade kungjorts.

Den 52-åriga Zjaparov fritogs från fängelset under kravallerna i oktober. Zjaparov avtjänade ett fängelsestraff för kidnappning. Enligt hans anhängare var domen politiskt motiverad.

Lovar goda relationer till Moskva

Zjaparovs budskap, att Kirgizistan ända sedan självständigheten letts av en ansvarslös elit som hindrat landet att uppnå sin ekonomiska och kulturella potential, går väl hem bland många väljare.

Hans valkampanj kombinerade traditionella symboler och värden med löften om storsatsningar på bland annat hälsovård. Zjaparov har upprepade gånger lovat att uppehålla de nära relationerna till Moskva.

− Ryssland är vår strategiska partner, sa Zjaparov då han röstade i huvudstaden Bisjkek.

Hundratusentals kirgizer är gästarbetare i Ryssland. Landet är också värd för en rysk flygbas.

Källor: Reuters, AFP, Al-Jazeera, TASS

Uppdaterad 10.1.2021 klockan 20.30 med valdeltagandet och Zjaparovs senaste kommentar.

Diskussion om artikeln