Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Längdlandslagets chefstränare nöjd med beslutet att delta i Tour de Ski: "Visst var det värt det, idrottarna fick tävla på en hög internationell nivå"

Från 2021
Uppdaterad 10.01.2021 19:17.
Krista Pärmäkoski skrattar
Bildtext Krista Pärmäkoski har all anledning att le, formkurvan pekar uppåt.
Bild: Janne Kuronen / All Over Press

På grund av den rådande pandemin valde Norge att bojkotta Tour de Ski – medan bland andra Finland valde en annan väg. Längdlandslagets chefstränare Teemu Pasanen tycker att det absolut var värt att delta i touren.

Inga pallplaceringar, men en hyfsad insats av Krista Pärmäkoski, som var femma i touren, samt överraskningsnamnet Markus Vuorela. Längdlandslagets chefstränare Teemu Pasanen tvekar inte när han lägger fram de främsta idrottsliga framgångarna i touren.

– Krista Pärmäkoski visade att hon är tillbaka i tätstriden igen. Det är positivt att hon är på väg tillbaka igen med tanke på VM.

Vuorela den glada överraskningen på herrsidan

Då Finlands främsta herråkare Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola lämnade återbud i sista stund sjönk förväntningarna på framgångar på herrsidan rejält. Men när fixstjärnorna var borta, tog stjärnskottet för sig i spåret. Markus Vuorela plockade världscuppoäng i sex tävlingar i rad.

– På herrsidan var Markus Vuorelas prestationer en glad överraskning. Han gjorde flera riktigt bra lopp, konstaterar Pasanen.

Markus Vuorela var slutligen 27:a i sammandraget och bäst av de finländska herrarna i touren.

Landslagstränaren Ville Oksanen vill ännu lägga till ytterligare ett par namn bland de idrottare som gjorde väl ifrån sig under touren.

– Johanna Matintalo tog ett väldigt stort steg mot världstoppen och Jasmi Joensuu var bra på sprint. Synd att Kerttu Niskanen blev sjuk i början av touren.

Matintalo kom in på en 17:e plats i sammandraget.

Värt att ta risken

Under touren fick det finländska laget också lite skrämselhicka, då två personer i truppen testade positivt för covid-19 i ett snabbtest. Men det visade sig senare vara falskt alarm.

Fördelarna med att delta i ett evenemang av den här storleken i dessa tider uppväger ändå riskerna, säger chefstränaren Teemu Pasanen till Yle.

– Visst var det värt det. Idrottarna fick tävla internationellt och några idrottare lyckades riktigt bra. Då alla andra var med utom Norge höll tävlingarna ändå en hög internationell nivå, så det här var en bra turné för oss.