Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Eilakaisla utsatt för cyberangrepp: Kund- och personaluppgifter kan ha läckt ut

Från 2021
Uppdaterad 10.01.2021 21:40.
händer som skriver på tangentbord
Bildtext Eilakaisla är ett bemanningsföretag inom bland annat it- och byggnadsbranschen. Bildsättningsbild.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Bemanningsföretaget Eilakaisla har utsatts för ett cyberangrepp, uppgav bolaget i ett pressmeddelande på söndagen. På grund av ett utpressningsprogram slogs servrar ur spel, men bolaget uppskattar att deras verksamhet ska fortgå normalt på måndag.

Eilakaislas servrar slutade fungera på fredagen, då de blev föremål för utpressningsprogram.

Enligt bolagets pressmeddelande är det möjligt att kund- och personaluppgifter varit exponerade i samband med incidenten, men än så länge finns det inte tecken på att det faktiskt skett.

Om det skett kan det ha drabbat ett stort antal arbetssökande, rapporterar nyhetsbyrån STT, som talat med Eilakaislas vd Erika Ehrnrooth.

– Vi talar om tiotusentals, för de har kommit åt sådana filer som också innehåller löneuppgifter. Vi har inte funnit tecken på att något skulle ha stulits av oss, men vi kan inte utesluta det, säger Ehrnrooth till STT.

Angreppet anmäldes omedelbart till polisen, cybersäkerhetscentret och dataombudsmannen. Enligt Eilakaislas pressmeddelande har polisen inlett en förundersökning för grovt dataintrång och grov utpressning.

Utredningar pågår också för att klarlägga om några personuppgifter har läckt ut. Eilakaisla lovar att direkt ta kontakt med de drabbade personerna om det visar sig ha hänt.

"Vi tar våra anställdas och arbetssökandes oro på stort allvar och gör vårt yttersta för sköta situationen på bästa möjliga sätt", skriver Eilakaislas vd Erika Ehrnrooth i pressmeddelandet.

Eilakaisla är ett bemanningsföretag inom bland annat it- och byggnadsbranschen.

Uppdaterad 10.1.2021 klockan 21.40 med uppgifterna från STT.