Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna ger vicepresidenten Mike Pence ultimatum: avsätt Trump eller acceptera riksrätt

Från 2021
Uppdaterad 11.01.2021 08:22.
Nancy Pelosi iförd i ett mönstrat munskydd.
Bildtext Demokratledaren Nancy Pelosi väntas i dag kräva att vicepresidenten Mike Pence åberopat det 25:e tillägget i konstitutionen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demokrater i USA vill få bort Trump från Vita huset så snabbt som möjligt, efter att Trump uppviglat sina anhängare till upproret på Capitolium förra veckan.

På måndagen kommer representanthusets demokratledare Nancy Pelosi att kräva av vicepresidenten, republikanen Mike Pence, att åberopa det 25:e tillägget i konstitutionen, som möjliggör en avsättning av presidenten om han anses vara inkapabel att fullfölja sina uppgifter.

Pelosi uppmanade Pence att ge sitt svar “inom 24 timmar.”

Ifall Pence nekar till att avsätta Trump eller låter bli att svara kommer demokraterna, enligt Pelosi, att presentera en omröstning i representanthuset om att åtala Trump. Pelosi specificerade ingen tidtabell, men enligt amerikanska medier kan en omröstning ske redan på tisdag.

Ett åtal mot Trump torde passera i representanthuset – men vissa demokrater är skeptiska till ett snabbt riksrättsförfarande

Demokraterna har majoritet i representanthuset, och fram till söndag morgon hade 210 av kammarens 222 demokrater medlemmar signalerat att de ställer sig bakom ett åtal, enligt New York Times.

- För att skydda konstitutionen och vår demokrati kommer vi att agera i brådskande ordning, eftersom presidenten utgör ett akut hot, skrev Pelosi i ett brev till kongressdemokrater.

Demokraterna verkar ense om att Trump bär stor skuld för kravallerna, men somliga är skeptiska till om en ny riksrättsprocess är bästa sättet att gå vidare.

Man oroar sig för vilka konsekvenserna blir för Joe Bidens inledande tid i Vita huset.

- Det måste bli konsekvenser, men det kan betyda olika saker, säger demokratiska kongressledamoten Dean Phillips från Minnesota till Washington Post.

- Riksrätten får konsekvenser, och vi vill försäkra oss om att det inte påverkar Joe Bidens administration, tillade Phillips.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence.
Bildtext Som vice president har Mike Pence möjlighet att åberopa det 25:e författningstillägget och avsätta Trump.
Bild: Erin Schaff / EPA

Den erfarna demokraten James Clyburn från South Carolina, en lojal Bidenallierad, föreslog i söndags att demokraterna kunde driva ett åtal mot Trump denna vecka i representanthuset, men sedan vänta i några månader innan de för vidare åtalet till senaten för en rättegång.

Clyburn motiverade sitt förslag med att han vill ge Bidenadministrationen arbetsro och tid att utnämna ministrar och andra nyckelpersoner till sitt team under sin första tid i Vita huset.

Enligt Washington Post ska Clyburns kommentarer ha upprört andra demokrater som är måna om att framskrida i snabb takt.

Joe Biden själv har fördömt upproret och anklagat Trump för att ha gett upphov till det, men sagt att det är kongressens sak att avgöra hur de framskrider med ett eventuellt riksrättsåtal.

Kritiken mot Trump ökar också från de egna leden

Pressen ökar på president Donald Trump också från republikanskt håll.

Pat Toomey blev på söndagen den andra republikanska senatorn som kräver att Trump avgår självmant. Alaskasenatorn Lisa Murkowski sade i fredags att Trump borde avgå.

Mick Mulvaney, tidigare kongressledamot och Trumps stabschef i Vita huset, sade att han kunde tänka sig att rösta för ett åtal om han fortfarande var invald i kongressen. Mulvaney förutspådde också att flera andra republikaner resonerar på samma sätt.

Mulvaney har länge varit lojal mot Trump, men stormningen av Capitolium verkar ha skärrat honom.

- Onsdagen var en dag som berörde kärnan i att vara amerikan, och det var fel, sade Mulvaney i en intervju på Fox News.

Diskussion om artikeln