Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Minst 25 fall av inhemsk terrorism utreds i samband med stormningen av Capitolium – oro för nya attacker

Från 2021
Trump-anhängare i ett moln av tårgas utanför Capitolium onsdagen den 6 januari.
Bildtext Trump-anhängare i ett moln av tårgas utanför Capitolium onsdagen den 6 januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA har nu inlett åtminstone 25 terrorutredningar om inhemsk terrorism med anknytning till stormningen av Capitolium i onsdags. Uppgifterna kommer från USA:s arméminister Ryan McCarthy, enligt nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt ökar oron för nya attacker.

Redan i fredags uppgav USA:s justitieministerium att man åtalat 13 personer för brott i samband med stormningen av Capitolium den 6 januari.

Åtalen handlar om exempelvis olaga och våldsamt intrång, olaga innehav av vapen, stöld och hot mot talman Nancy Pelosi. Tiotals andra av dem som deltog i stormningen står åtalade inför Högsta domstolen i Washington D.C. för liknande brott.

Samtidigt grips allt fler av Trump-anhängarna som finns på de otaliga bilderna från Capitolium i onsdags. FBI ska ha fått ta emot över 40 000 tips från allmänheten om dem som deltog.

Bland de senaste gripna finns två personer som sågs inne i en av sessionssalarna och som bar på buntband. De här buntbanden har väckt misstankar om att det fanns planer på att kidnappa kongressledamöter.

Nu rapporterar exempelvis nyhetsbyrån Reuters, Bloomberg och NBC att det också inletts utredningar om inhemsk terrorism mot åtminstone 25 personer.

I de här rapporterna hänvisas till den demokratiske kongressledamoten Jason Crow, som har fått den här uppgiften av arméminister Ryan McCarthy. Crow ingår i representanthusets försvarsutskott.

Oro för nya attacker mot installationsceremonin

Arméminister McCarthy ska också ha uppgett att USA:s försvarsministerium, Pentagon, känner till ytterligare terrorhot inför och under ceremonin då Biden svärs in den 20 januari.

Enligt Crow ska McCarthy ha försäkrat honom om att Pentagon samarbetar med både lokala och federala myndigheter för att koordinera säkerhetsåtgärderna inför de här hoten.

Medlemmar av säkerhetstjänsten som skyddar den tillträdande presidenten Joe Biden. Här fotograferade på söndag kväll i Bidens hemstad Wilmington.
Bildtext Medlemmar av säkerhetstjänsten som skyddar den tillträdande presidenten Joe Biden. Här fotograferade på söndag kväll i Bidens hemstad Wilmington.
Bild: AFP / Lehtikuva

New York Times rapporterar att borgmästaren i Washington DC, Muriel Bowser har skickat ett brev till ministeriet för inre säkerhet (Department of Homeland Security), där hon i tydliga ordalag kräver ordentligt skärpta säkerhetsåtgärder inför presidentinstallationen.

Kongresspolisen borde ha känt till risken för stormning

Samtidigt fortsätter kritiken mot polisens alla misslyckanden som möjliggjorde stormningen av Capitolium.

Amerikanska medier, bland annat NBC, rapporterar exempelvis att kongressens polisstyrka minsann informerades om risken för våldsamheter den 6 januari.

Såväl FBI som polisen i New York ska ha varnat kongresspolisen om risken för våldsamheter i samband med Trump-anhängarnas demonstration och kongressens godkännande av elektorsrösterna.

FBI sökte till och med upp över ett dussintal extremister, som var under utredning redan då, och uppmanade dem att inte åka till Washington den 6 januari.

Enligt tidigare besked från FBI ska det inte ha funnits några uppgifter på förhand om en planerad stormning.

Den avgående chefen för kongressens polisstyrka, Steven Sund, har gett en intervju till Washington Post där han säger att säkerhetsansvariga i representanthuset och senaten förhindrade hans försök att kalla in Washington DC:s nationalgarde inför Trump-anhängarnas demonstration.

Sund tvingas nu avgå från sin post på grund av misslyckandet den 6 januari.

Källor: Reuters, New York Times, Washington Post, NBC, Yle

Diskussion om artikeln