Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Expertgrupp kräver snabba åtgärder för att stoppa spridningen av muterade coronavirus

Från 2021
Kvinna i glasögon o munskydd synar en vaccinationsspruta.
Bildtext Enligt arbetsgruppen måste Finland fokusera på en effektiv bekämpning av virusmutationer.
Bild: Silja Viitala / Yle

För att stoppa muterade coronavirus från att sprida sig i Finland krävs att man sätter fart på vaccineringarna och kväver epidemin, anser expertgruppen.

De mutationer av coronaviruset som sprider sig snabbt utgör ett allvarligt hot, som kan leda till att coronaläget i Finland försämras drastiskt bara på några veckor.

Det kan i sin tur leda till att samhället tvingas till en långtgående nedstängning av samhället. Därför måste vaccinationstidtabellen nu försnabbas, anser arbetsgruppen Eroon koronasta (Kvitt med corona).

Enligt arbetsgruppen måste Finland fokusera på en effektiv bekämpning av virusmutationer.

- För att undvika kris måste man i enlighet med försiktighetsprincipen omedelbart ta i bruk så effektiva åtgärder som möjligt. Ifall det visar sig senare att mutationerna inte sprids så snabbt som det nu uppskattas kan man alltid lätta på åtgärderna när vetenskaplig information finns till hands, konstaterar gruppen i en skrivelse.

- I nuläget finns ändå omfattande information om det hot som mutationerna medför, och därför kan vi inte slösa tid på att vänta på närmare forskningsresultat.

Riksdagen tar sig an skärpning av smittskyddslagen

Coronaarbetsgruppen är en fristående grupp utan statlig inblandning, med experter från olika områden.

34 sakkunniga har undertecknat appellen med krav på åtgärder – bland dem professor Tuuli Lappalainen vid Columbia University, forskardoktor Tuomas Aivelo vid Helsingfors universitet och diagnostikchef Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Denna vecka tar flera riksdagsutskott itu med regeringens förslag till skärpning av smittskyddslagen.

Lagändringen skulle ge myndigheterna större möjligheter att införa samhällsrestriktioner på grund av coronaläget.

En optimistisk bedömning är att riksdagen kan rösta om smittskyddslagen i mitten av februari, anser social- och hälsovårdsutskottets ordförande Markus Lohi (C).

Källa: STT