Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Unga spanjorer tar över HIFK Fotboll – den nye chefstränaren: "En sovande jätte som vi nu ska väcka upp"

Från 2021
Joaquin Gomez har varit assisterande tränare i Finlands U21-herrlag.
Bildtext Joaquin Gómez har fungerat som assisterande tränare i Finlands U21-herrlag.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Fotbollsligalaget HIFK har presenterat sin tränarlösning för säsongen 2021. Joaquin Gómez, som förra säsongen var assisterande i SJK, tar över Helsingforsklubben. Gómez högra hand kommer också från Spanien. Han heter Miguel Cervera López och finns sedan tidigare i HIFK:s organisation.

Norrmannen Tor Thodesen inledde säsongen 2020 som HIFK:s tränare, men fick tidigt sparken och duon Teemu Kankkonen–Mike Keeney tog över.

Det blir ingen fortsättning för Kankkonen och Keeney. HIFK har nu gått ut med sitt tränarteam för säsongen 2021 där Joaquin Gómez är ny chefstränare. Han assisteras av Miguel Cervera López.

– HIFK är något av en sovande jätte, som vi nu ska väcka upp och lyfta till den nivå där vi hör hemma, säger Gómez på HIFK:s webbplats.

Lopez är bara 34 år gammal men har en lång meritförteckning som tränare. Han flyttade 2012 till England där han har hunnit samla på sig erfarenheter i Brighton, Derby, Luton och Stoke. I Brighton var han samtidigt som Sami Hyypiä ledde klubben och Antti Niemi var målvaktstränare. I Luton och Stoke fick Gómez chansen som assisterande tränare.

Sedan sommaren 2019 har Gómez varit assisterande tränare till Juha Malinen i Finlands U21-lag. Kontakten med Niemi från tiden i Brighton öppnade den dörren.

Ville bli chefstränare

Säsongen 2020 var Gómez assisterande i SJK till en HIFK-tränarikon, Jani Honkavaara. Nu blir han för första gången chefstränare.

– Jag är väldigt ivrig inför detta uppdrag i HIFK. Att bli chefstränare är något jag redan länge haft som målsättning, så det här är ett stort steg för mig. Samtidigt vill jag passa på att tacka min förra klubb SJK för vår tid tillsammans och för deras förståelse i den här situationen, säger Gómez på HIFK:s webbplats.

Till sin hjälp får han landsmannen López som är 33 år gammal. López har redan i några år funnits i HIFK:s organisation.

Man måste vara beredd att ändra på gamla rutiner och mönster

Klubbens sportchef Mika Lönnström är nöjd med lösningen.

– Vi har satt igång ett treårigt projekt i HIFK. Just nu ligger fokus på att förbättra nivån på vår verksamhet i dagens läge, så att en förändring ska kunna bli möjlig i framtiden.

– Om man vill ha en förändring måste man även vara beredd att ändra på gamla rutiner och mönster. Gómez är en mycket kunnig tränare, säger Lönnström på klubbens webbplats.

Diskussion om artikeln