Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åklagare: Den påstått döda irakiern har nåtts – tidigare svärson gick till polisen och berättade att "Finland blivit lurat"

Från 2021
Uppdaterad 11.01.2021 12:38.
Rättegången i fallet med den falskt påstått döda irakiern inleddes på måndagen den 11 januari 2021.
Bildtext Rättegången inleddes på måndagen.
Bild: Pekka Tynell/ Yle

Rättegången har inletts i fallet med en irakisk asylsökande som påstods ha dödats i Irak efter att han utvisats från Finland. Nu har man fått kontakt med mannen, meddelar riksåklagaren.

Enligt riksåklagaren Sampsa Hakala har mannen hörts efter att Finland skickat en begäran om rättshjälp till Irak.

– Han har inte dödats och inte avlidit, konstaterar Hakala.

Dottern och svärsonen misstänks ha vilselett myndigheterna

Rättegången i det uppmärksammade fallet inleddes i Helsingfors tingsrätt på måndagen. Den irakiska mannens dotter och tidigare svärson (dotterns ex-man) åtalas båda för grovt bedrägeri och grov förfalskning.

Enligt Hakala vilseledde duon myndigheterna och Europeiska domstolen att tro att dotterns far hade dödats i Irak efter att han fått ett negativt asylbeslut i Finland i december 2017. Det här lyckades de göra med hjälp av förfalskade dokument.

I november 2019 dömde Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna Finland på grund av fallet.

Hakala menar att den finländska polisen ändå kort efter domen fick information från irakiska myndigheter om att mannen möjligen var vid liv. Då inledde Centralkriminalpolisen en förundersökning kring fallet.

– Vid samma tidpunkt berättade mannens tidigare svärson om det skedda ur sitt perspektiv. I februari 2020 gick han till polisstationen i Böle och meddelade att Finland hade blivit lurat, sa Hakola i rätten på måndag.

Pappan skyller på ex-svärsonen

I förundersökningsprotokollet kommer det fram att den irakiska mannen i maj 2020 inte längre fick kontakt med sin dotter. Därefter fick han höra att hon hade gripits. Pappan menar att brottsmisstankarna handlar om att dotterns ex-man är ute efter hämnd.

Polisen anser ändå att också pappan är delaktig i brotten. Han är inte svarande i den pågående rättsprocessen eftersom han inte befinner sig i Finland.

Mannen hävdar i sin tur att han inte var medveten om bedrägeriet och inte känner till detaljer om varför det skaffades fram förfalskade dokument som skulle bevisa att han var död.

– Jag vet inte vems initiativ det var att iscensätta min död, sa han i förhöret.

– Om min dotter har gjort det här så har hennes man säkert hotat med att döda henne, ta barnen ifrån henne och utpressa henne.

Vid tiden när de misstänkta brotten begicks höll dottern på att skilja sig från sin dåvarande man. Hon säger att mannen begränsade hennes liv och misshandlade henne.

Under rättegången på måndagen skyllde dottern och ex-mannen på varandra.

Dottern erkänner delvis – ex-mannen nekar

Dottern erkänner brotten till en viss del. Hennes försvar går ändå inte med på att beteckna brotten som grova. Hon nekar till att ha begått brotten av ekonomiska orsaker, utan menar att hon endast ville försäkra sig om att få stanna i Finland. Vidare hävdar försvaret att det var pappan och ex-mannen som styrde upp bedrägeriet.

Den tidigare svärsonen nekar till brott. Han säger att han inte var medveten om att dokumenten som lades fram för myndigheterna och domstolen var förfalskade och att han först i februari 2020 fick höra att hans tidigare svärfar var vid liv.

Maxstraffet för en förstagångsförbrytare som döms för grovt bedrägeri är fyra års fängelse. Det samma gäller grov förfalskning.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artiklar Syyttäjä: "Valekuolleen" irakilaismiehen vävy käveli poliisilaitokselle ja kertoi, että "Suomea on huijattu" – Yle seuraa oikeudenkäyntiä och EIT-huijauksesta epäilty irakilaismies kiistää tietävänsä mitään kuolemastaan: ”En tiedä, kenen aloitteesta minun kuolemani piti lavastaa”. Översättningen har gjorts av Eva Brunell.

Diskussion om artikeln