Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tre av måndagens österbottniska coronafall från Vasa, de andra tre från Jakobstadstrakten – men inte fler nya fall av muterat coronavirus

Från 2021
Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus hoppas att österbottningarna övergår till en lugn vardag efter jul- och nyårsledigheterna. Använd munskydd, håll distansen, uppmanar han. Det skulle få antalet nya coronafall att sjunka.
Bild: Yle/Anna Ruda

Att incidenstalet stiger i Österbotten bekymrar infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. En annan sak som oroar honom är att nya fall av muterat coronavirus fortsätter hittas i Finland.

Än så länge har de nya varianterna ändå inte fått fotfäste i Österbotten.

- Men jag är mycket orolig för dem, eftersom vi vet att de här typerna är så mycket mer smittsamma, säger Juha Salonen.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, informerade på måndagen om 29 nya konstaterade fall av muterat coronavirus i Finland.

Tillsammans med de 20 fall som konstaterats tidigare är totalantalet registrerade fall av muterat coronavirus nu uppe i 49. I Vasa sjukvårdsdistrikt har man inte konstaterat fler fall av muterat virus än de fall som bekräftades förra veckan. Då rörde det sig om en person, som Salonen kallar indexpatient, som i sin tur smittade tre andra personer.

Salonen påpekar att det centrala nu är det arbete som inletts med att testa alla resenärer.

- Det är otroligt viktigt att noggrant kontrollera trafiken över gränsen nu. Men tyvärr skulle jag tro att det redan finns fler fall i Finland än vi känner till. I Storbritannien har man ju redan konstaterat att över 60 procent av alla nya fall är den muterade varianten.

Det som bidrar till oron är att det tar lång tid att få svar från laboratoriet om huruvida ett coronafall är orsakat av en mutation.

- Vi skickade in vårt prov till Helsingfors för analys kring jul och fick svar i slutet av förra veckan, så det tar flera veckor att göra sekvenseringen.

Tre från Vasa och tre stycken från Jakobstadstrakten

Juha Salonen informerar också om varifrån måndagens sex nya bekräftade coronafall kommer: Tre från Vasa och tre från Jakobstadsområdet.

Hälften av de smittade var närkontakter till tidigare positiva och befann sig därför redan i karantän.

- Men för tre av fallen görs spårningsarbetet som bäst, så vad gäller dem vet vi inte ännu varifrån smittan kommer.

Även om sex nya fall inte är en så hög dagssiffra ser Salonen bekymrat på takten under de senaste veckorna. Incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt stiger och är nu uppe i 58 per 100 000 personer för de två senaste veckorna.

- Det var det här vi var rädda för att skulle ske efter jul och nyår och det tycks gå just som vi befarade. Vi får bara hoppas att det går förbi. I bästa fall kunde läget bli bättre nu när folk är tillbaka i vardagen.

Diskussion om artikeln