Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Storbritannien drar sig ur Erasmussamarbetet - vad minns du från ditt utbyte?

Från 2021
Fem stycken ungdomar står och vinkar mot kameran. Längst fram står en kille med solglasögon.
Bildtext Hejdå Storbritannien! Vi ses igen. Förhoppningsvis.
Bild: lev dolgachov

Det blir nu svårare att åka på utbyte till Storbritannien - något som påverkar många unga i Finland. Du som varit på utbyte - vad gav studierna dig? Kommentera och dela med dig av dina erfarenheter.

I och med brexit lämnar nu Storbritannien programmet Erasmus+, som ger unga i Europa chansen att studera i andra länder än hemlandet.

Enligt Mika Saarinen, som är chef för enheten för koordinering av EU-program på utbildningsstyrelsen, är programmet en av Europas viktigaste samarbetsformer.

– Det knyter samman de unga och ger dem en möjlighet att uppleva andra länders kulturer och språk, men också möjligheten att verkligen se hur man lever och bor i andra länder i Europa, säger han.

Programmet ger möjlighet för unga - både inom högre utbildning och yrkes- samt gymnasieutbildning, men även ungdomsverksamhet, att samarbeta i Europa.

1000 finländare drar till Storbritannien på studier

Saarinen berättar att ungefär 1000 unga årligen åker till Storbritannien på utbyte.

När Storbritannien nu lämnar samarbetet måste de hitta en annan destination för sina studier.

Även hundratals lärare och experter deltar i utbyten med landet.

– Också för unga från Storbritannien är det en stor grej att de inte längre kan komma till Finland och uppleva det finländska utbildningssystemet, säger Saarinen.

Ersättande program kommer troligtvis

Saarinen säger att samarbetet med Storbritannien kommer att fortsätta, men att det blir svårare när länderna inte kan använda sig av Erasmus+.

Något sorts ersättande program tror han också kommer att utvecklas.

– Vi har tid att göra det eftersom de avtal som nu ingåtts och de finansieringar som finns kommer vara i kraft ända till maj 2022, en del ända till 2023. Storbritannien tar säkert själv initiativ och Finland tänker nog också på att ingå någon form av avtal, säger han.

Hur de nya avtalen kunde se ut och när de kan tänkas träda i kraft vet vi ändå inte. Det enda vi vet är att många unga nu går miste om möjligheten att studera i Storbritannien.

– De som nu är utomlands kan slutföra sina studier som planerat, men sedan kommer det kanske några år där utbyte inte är lika lätt och där det inte finns lika många möjligheter att åka till Storbritannien, säger Saarinen.

Många minns sina utbytesår som något fint och lärorikt - kanske även en tid där viktiga kontakter skapades. Vad fick du ut av dina utbytesstudier? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln