Hoppa till huvudinnehåll

Sport

President Lukasjenko efter mötet med IIHF:s ordförande Fasel: "Om Lettland drar sig ur kommer Belarus att arrangera alla tiders hockey-VM"

Från 2021
Uppdaterad 11.01.2021 15:34.
Alexander Lukashenko och Rene Fasel skakar hand
Bildtext Alexander Lukasjenko och Rene Fasel träffades i Minsk.
Bild: NIKOLAI PETROV / POOL

På måndagen träffades det internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande René Fasel och Belarus president Aleksandr Lukasjenko i Minsk. Den heta potatisen är huruvida Belarus ska kunna stå värd för ishockey-VM i vår. Lukasjenko hoppas på att IIHF ska våga stå emot trycket.

Det är meningen att matcherna ska spelas i Lettlands huvudstad Riga och Belarus huvudstad Minsk, men Lettland har redan hunnit deklarera att man på grund av det instabila politiska läget i Belarus inte längre är intresserade av att samarbeta med sin sydliga granne.

Efter träffen med det internationella hockeyförbundets ordförande René Fasel vädjar Aleksandr Lukasjenko till IIHF att stå på sig.

– Om IIHF lyckas stå emot den orättvisa pressen kommer vi att arrangera VM.

– Allt hänger på IIHF, sa Lukasjenko.

Det är inte bara Lettland som krävt att Belarus ska fråntas turneringsvärdskapet. Även andra europeiska länder och oppositionen i Belarus har ställt samma krav.

I Finland har både statsminister Sanna Marin (SDP) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) nyligen konstaterat att VM inte borde arrangeras i Belarus på grund av människorättsläget i landet.

Tidigare har bland andra IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola och det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela ansett att man i nuvarande läge inte borde arrangera VM i Belarus. Fasel har hittills uttalat sig diplomatiskt och hållit alla dörrar öppna.

Här stormas inga regerings- eller parlamentsbyggnader

Lukasjenko uppger att den demokratiska processen i Belarus är normal.

– Här stormar inga demonstranter eller missnöjda människor regerings- eller parlamentsbyggnader, sa han med hänvisning till de färska händelserna i USA.

Samtliga matcher i Belarus?

Presidentvalet i augusti har lett till stora protester i Belarus. Enligt de officiella siffrorna fick Lukasjenko över 80 procent av rösterna, men flera vittnesmål talar om utbrett valfusk.

Varje söndag sedan början av augusti har belarusierna samlats till demonstrationer
för att protestera mot Lukasjekos regim. Demonstrationerna har ofta slagits ner våldsamt och demonstranter gripits.

– I europeiska länder anklagas jag för att försvara mitt land och folk, men det är därför som folket valde mig, sa Lukasjenko vid mötet med Fasel.

Vill Lettland hoppa av är Lukasjenko beredd att arrangera hela turneringen.

– Om Lettland drar sig ur kommer vi att arrangera alla tiders VM i Belarus.

IIHF:s ordförande René Fasel konstaterade å sin sida att läget är annorlunda nu än år 2014, då Belarus senast stod värd för herr-VM i ishockey. Ett lyckat mästerskap enligt Fasel.

– Men läget har förändrats en aning. Problemen i Belarus, har också ökat pressen på oss, konstaterade Fasel.

– Vi har en klar linje, inte blanda idrott och politik. Idrott ska förena nationer, inte skilja dem åt.

Herr-VM kör i gång den 23 maj och avslutas den 6 juni. IIHF:s styrelse har ännu inte fattat beslut om VM flyttas från Belarus eller inte.

Uppdaterat kl. 14.44 med Fasels kommentarer.
Uppdaterat kl.15.28 med bland annat att statsminister Sanna Marin anser att VM inte borde hållas i Belarus.
Källa: AFP, Tass

Diskussion om artikeln