Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jussibelönade Mimosa Willamo vågar äntligen kalla sig en riktig skådespelare

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 09:26.
En mörkhårig kvinna som ligger i vattnet bland näckrosblad.
Bildtext Mimosa Willamo spelar huvudrollen i Mikael Syrjäläs nya audiodrama Under sjön som får premiär på Svenska Yle vid påsk.
Bild: Kukka-Maria Rosenlund

Skådespelaren Mimosa Willamo är en av våra mest kända skådespelare, men njuter av att leva ett lite tråkigt och vardagligt liv. Hollywoodfasonerna lyser med sin frånvaro hos tvåspråkiga Willamo, som först nu börjat kallas sig för en riktig skådespelare. Varför räckte det så länge?

Jussibelönade Mimosa Willamo vågar äntligen kalla sig en riktig skådespelare

11:13

Mimosa Willamo verkar vara en av de där typerna som bara glider fram i livet på en räkmacka, en som föddes till stjärna.

Redan i gymnasiet belönades hon med en Jussistatyett för sin första filmroll i Päin seinää. Ett par år senare kom nästa Jussi-nominering för filmen Bodom, 2019 blev hon headhuntad till en av de bärande rollerna i den internationella tv-serien Box 21 och hösten 2020 nappade hon ytterligare en Jussistatyett för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Aurora.

Mimosa Willamo
Bildtext Mimosa Willamo belönades med en Jussistatyett för bästa kvinnliga huvudroll för filmen Aurora hösten 2020
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Mimosa Willamo saknar formell utbildning, men är en av våra för tillfället mest kända skådespelare trots att hon egentligen inte alls skulle bli skådis.

I början av sin karriär brukade Willamo ofta klanka ner på sig själv i intervjuer och säga att hon inte någon riktig skådespelare.

– I dag kan jag säga att jag är en riktig skådis. Men när jag intervjuades efter att ha spelat i bara en film kändes det konstigt att kalla det mitt yrke. Att göra mig lustig över mig själv har också varit min stil. Jag är inte elak mot mig själv.

Ödmjukheten kommer hemifrån, jag har ganska kloka föräldrar. Vad skulle jag få ut av att gå omkring och tycka att jag är lite bättre än andra.

Med sin kortklippta mörka lugg, osminkade ansikte, lugna och avslappnade framtoning ger hon ett sympatiskt och alldagligt intryck.

Ödmjukheten hos henne är något man ganska snabbt slås av. Det är kanske den som kan förväxlas med tendensen att förminska sig själv. Eller så är det ett sätt att gardera sig mot offentlighetsbilden, att inte tro att man är något mer än andra. I dag är hon ändå stolt över sin karriär.

– Ödmjukheten kommer hemifrån, jag har ganska kloka föräldrar. Vad skulle jag få ut av att gå omkring och tycka att jag är lite bättre än andra, frågar sig Willamo som är uppvuxen i Esbo tillsammans med fyra bröder.

– Med dem har jag ändå lärt mig att ta plats.

Trots att jobbet kan verka glamouröst beskriver 26-åringen ändå sin vardag som ganska vanlig och tråkig.

– Men jag njuter av det. Det är också ett val att jag inte har gjort mitt personliga liv till mitt yrke. Det skulle handla om att hänga med min katt, gå till butiken, vara på landet, gå på jobb och sova.

Mimosa Willamo, Karjalohja, 24.04.2020
Bildtext Mimosa Willamo njuter av ett lugnt och vardagligt liv.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Framtidsdystopi utan vatten

En av följande stora filmer Willamo spelar i är Veden vartija (på svenska ungefär "Vattnets väktare") som baserar sig på Emmi Itärantas bok Teemestarin kirja. Filmen, som är gjord med en i finländska mått jättebudget på 3,5 miljoner euro, får premiär i år. Den handlar om en ekologisk kris i framtiden där vattnet har tagit slut.

Willamo beskriver filmen som en berättelse som hon både kan och vill stå bakom. Trots att det är en dystopi säger hon att berättelsen inte är alltför långt ifrån verkligheten.

– Dystopier och science fiction kan också handla om små vardagliga saker som att man inte längre får vatten från kranen, säger Willamo och fortsätter:

– Jag hoppas att tittarna njuter av filmen men att den samtidigt väcker insikten om att miljökrisen är äkta.

Mimosa Willamo spelar Sanja som är huvudkaraktären och temästardottern Norias bästa vän. Noria spelas av Saga Sarkola som råkar vara Willamos bästis också i verkliga livet. Och det här gjorde filminspelningarna extra roliga.

– Vi behöver inte låtsas att vi kommer bra överens, säger Willamo med ett skratt.

Veden vartija har spelats in Tyskland, Norge och i Tallinn, och en av inspelningsplatserna är densamma som i Christopher Nolans actionthriller Tenet.

– Det är ett gammalt kulturcentrum vid Linnahall. Det är så fint att jag inte är förvånad över att de använt samma plats i "Tenet" också.

Räjähdys Tenet-elokuvassa.
Bildtext Också Tenet filmades i Estland vid Linnahall.
Bild: Warner Bros/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Huvudroll i audiodrama

Vatten är temat också i Mikael Syrjäläs första audiodrama Under sjön där Willamo spelar huvudrollen som den 19-åriga Ariel. Hörspelet får premiär vid påsk på Svenska Yle.

Händelserna utspelar sig kring Gallträsk i Grankulla. Willamo beskriver hörspelet som en blandning av drama och fantasi.

– Det hela börjar när Ariels pojkvän försvinner och huvudkaraktären och hennes kompisar börjar undersöka vad som hände. Folk försvinner ju inte sådär bara...

Egentligen kan man säga att det var med audiodrama som Willamos karriär började. Hennes klasskompis pappa som råkade jobba med dubbning, såg henne uppträda med sin blockflöjt på lågstadiet och gav henne jobb. Willamo gav sedan sin röst åt flera av Astrid Lindgrens barnboksklassiker som Lotta på Bråkmakargatan.

– I princip återgår jag lite till det där jag började med, men dubbningen har aldrig tagit slut, och jag hoppas att jag får fortsätta med det senare också.

Känner igen sig i rollkaraktärerna

Willamo har ofta fått spela lite svåra karaktärer, problembarn som den festande alkoholisttjejen i Aurora. Hon säger att hon kan känna igen sig i alla karaktärer hon spelat.

– Det finns mycket av mig i Aurora, inte alkoholismen, men hon är en livsnjutare som jag som också tycker om att festa och precis som för henne är familj och vänner viktiga.

– Jag har spelat många svåra karaktärer och det är jag glad för men det är helt roligt att spela tråkiga människor också, tråkigt är inte synonymt med dåligt.

Mimosa Willasmos Aurora hänger ut genom ett bilfönster.
Bildtext Det finns mycket av mig i rollkaraktären Aurora, säger Mimosa Willamo.
Bild: Dionysos Films

Metoo förändrade sexscenerna

Willamo säger att hon är tacksam över att ha börjat jobba under en tid när metoo ändrade på ganska mycket för i synnerhet en kvinnlig skådespelare.

– Jag hann inte riktigt bli cynisk och pessimistisk och tänka att maktstrukturerna är helt åt helvetet hela tiden, men jag fick se en liten glimt av det.

Som tonåring spelade hon tomteflicka i Marja Tyrnin joulushow (2010) som byggdes upp kring Aku Hirviniemis karaktär från serien Putous.

Som den unga och naiva 15-åring hon var hade Willamo trott att hon skulle spela en pepparkaksbakande tomteflicka istället för en som kläddes i sexig minikjol.

– Nu är tiden också sådan att det kanske inte är så roligt längre att klä små flickor i små kläder. Senare tänkte jag att det inte hade behövt vara så.

Willamo säger att att hon är tacksam över det jobb som så många har gjort för metoorörelsen.

– Idag har jag rätt att veta varför jag behöver vara klädd i små kläder, och varför jag behöver spela intima scener. De handlar inte om att man ska avlägsna sexscenerna utan att det ska finnas någon poäng med att visa nakenhet.

– Det finns många sätt att berätta om intimitet som inte innehåller massor nakenhet och obekväma situationer.

Willamo spelar rollen som den unga Linda i filmatiseringen av Kjell Westös Den svavelgula himlen som har premiär i mars. Under inspelningarna av filmen jobbade en intimitetskoordinator med skådespelarna.

– Min karaktär har flera sexscener och det kändes helt otroligt att få veta vad vi skulle göra och vart vi är på väg. Det känns absurt att man inte har använt sig av experter tidigare.

Idag tackar Willamo nej till intima scener som någon bara kommer på i stunden. Hon känner att hon fått mera mod att säga ifrån.

– Absolut, men det handlar inte bara om att jag själv har vuxit utan att så många människor har jobbat för att göra det möjligt.

Två tjejer sitter i ett sunkigt badrum. Den ena sitter i badkaret med en dunjacka på och en cigarett i mungipan, medan andra sitter med solglasögon och keps på golvet.
Bildtext Mimosa Willamo spelar en av huvudrollerna i Badrumsliv som kan ses på Yle Arenan.

Vad vill du jobba med i framtiden?
– Jag har försökt lära mig att inte stressa så mycket, trots att livet som frilansare i allmänhet är ganska stressigt.

Hur gör du då?
– Jag tänker aktivt att allt inte kommer att gå åt helvete. De senaste sex åren har lärt mig att man kan ta det helt lugnt trots att man är outbildad.

– Jag hoppas jag får göra intressanta jobb med intressanta människor, och jag vet att jag får göra det, planerna för nästa år verkar riktigt trevliga och allt har alltid ordnat sig.

Inför det nya året har Willamo ändå redan inprickat flera nya inspelningar som hon ännu är förtegen om.

– Jag borde ha jobb under det kommande året med människor jag tycker är inspirerande och intressanta. Vad mer kan man önska sig?

Dessutom har den finlandssvenska tv-serien Badrumsliv som Willamo spelade huvudrollen isålts till ett belgiskt produktionsbolag, som ska göra en holländsk version av serien.

Visste du om det?

– Oj, men det blir ju jätteroligt, utbrister Willamo när hon får höra nyheten. Om vi någon gång får se den tänker jag inte kolla om skådespelarna gör på samma sätt som vi utan hur de använt sig av den värld vi skapat. Hoppas de har roligt, det hade vi!

Diskussion om artikeln