Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Melania Trump bryter tystnaden – fördömer stormningen av Capitolium

Från 2021
Melania Trump taustallaan USA:n lippuja.
Bildtext Melania Trump skriver att våld aldrig är acceptabelt.
Bild: Michael Reynolds / EPA

I ett uttalande på Vita husets webbplats tar Melania Trump avstånd från stormningen av Capitolium och vädjar till folket att stoppa våldet. Samtidigt beklagar hon sig över personpåhopp och falska, vilseledande anklagelser som hon fått utstå.

"Jag är besviken och nedslagen över vad som hände förra veckan", skriver Melania Trump på Vita husets webbplats och syftar på stormningen av Capitolium som ägde rum förra veckan.

Presidentfrun har varit fåordig och näst intill osynlig de senaste veckorna. Uttalandet på måndagen är det första som Melania Trump gjort sedan stormningen.

Melania Trumps stabschef Stephanie Grisham avgick efter händelserna, något som presidentfru Trump ännu inte kommenterat.

Stolt över amerikanernas åsiktsfrihet

I uttalandet fördömer hon händelserna och våldet vid Capitolium och fortsätter med att förklara att hon är stolt över amerikanernas frihet att uttrycka sina synpunkter utan förföljelse.

"Det är ett av de främsta idealen som Amerika i grunden bygger på. Många har gjort uppoffringar för att skydda den rätten. Med detta i åtanke vill jag uppmana medborgarna i detta land att ta ett ögonblick, pausa och titta på saker från alla perspektiv", skriver Melania Trump.

Hon vädjar också till folket att stoppa våldet, aldrig göra antaganden baserat på en persons hudfärg eller använda olika politiska ideologier som grund för aggression och ondska.

"Vi måste lyssna på varandra, fokusera på det som förenar oss och överkomma det som skiljer oss åt. Vår nation måste läka på ett civiliserat sätt. Jag fördömer absolut det våld som har inträffat på Capitolium. Våld är aldrig acceptabelt", skriver Melania Trump.

Ilsken över skvaller och falska anklagelser

Melania Trump tog tillfället i akt och skriver också att hon tycker det är skamligt att det kring händelserna har förekommit skvaller, personpåhopp och falska anklagelser mot henne.

"Den här tiden handlar enbart om att läka vårt land och dess medborgare. Den ska inte användas för personlig vinning."

Diskussion om artikeln