Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Daniel Poohl om kaoset i Capitolium: "Light-versionen av extremhögern gick från ord till handling"

Från 2021
Hängsnara framför Kapitolium i Washington D.C.
Bildtext Det var inte några extremister, utan en väldigt bred skara, som stormade Capitolium, säger journalisten Daniel Poohl.
Bild: AFP / Lehtikuva

I nyhetsrapporteringen har det till stor del sett ut som det var en mindre extrem skara som stormade Capitolium i USA förra veckan.
- Det här kan leda till att mer extrema grupper vill visa vad de går för, säger Daniel Poohl vd på stiftelsen Expo i Sverige.

Valet av Donald Trump har enligt Poohl från början till slut varit en våt dröm för extremhögern.

- Det är uppenbart att det som extremhögern hoppades på då Donald Trump blev vald nu har blivit verklighet. De önskade att Trump inte skulle anpassa sig till systemet, att han inte skulle låta sig bli en del av det politiska etablissemanget - det gjorde han inte, utan snarare blev han en farkost vari man kunde placera sina högerextrema idéer, säger Poohl.

Daniel Poohl.
Bildtext Enligt journalisten Daniel Poohl har det till stor del i nyhetsrapporteringen sett ut som om det var de mest extrema som stormade Capitolium, men det stämmer inte enligt honom.
Bild: David Lagerlöf/Expo

I och med valet av Trump och hans presidentskap blev det också mer rumsrent att anamma hans idéer.

Poohl säger att Trump har byggt en rörelse som präglas av många olika idéer, men som också innehåller grundläggande beståndsdelar som härstammar från och hör hemma i extremhögern.

Under de senaste fyra åren har många politiker, också i andra länder än USA, accepterat Trump och slutat fördöma honom som man kanske gjorde i början.

- Man har allt mer börjat ställa sig bakom honom och anamma det han säger, tills nu i och med händelserna på Capitolium, då det plötsligt blev mycket svårare att göra det utan konsekvenser.

Man iförd hornhjälm skriker.
Bildtext Det var en brokig skara som stormade Capitolium, säger Daniel Poohl. En del var utklädda och hade karnevalstämning, medan andra var där för att skada.
Bild: AFP / Lehtikuva

Våld föder våld

- Risken är stor att det här driver på en våldsvåg. Det här kommer att öka det säkerhetspolitiska fokuset på det högerextrema våldet och terrorhotet från högerextrema grupper, säger Poohl som tillägger att man under de senaste åren allt mer fokuserat på inhemsk och europeisk terrorism i Sverige och Europa.

Enligt Poohl har det till stor del i nyhetsrapporteringen sett ut som om det var de mest extrema som stormade Capitolium, men det stämmer inte.

- När jag ser bilder på personerna som var där och hör vad det sagt ser jag att det är inte alls de mest extrema grupperna som stormade Capitolium. Det är en mix av lojala Trumpanhängare med en rad olika utgångspunkter och synsätt som samlas, säger han.

Det här är något som också den svenska mest radikala vit makt-miljön lägger märke till, tror Poohl.

Deltagare i fackeltåget 612 på självständighetsdagen 2014. Med bl.a. Johannes Murto och Eppu Torniainen från Finska Motståndsrörelsen.
Bildtext Kravallerna i USA kan leda till att grupper inom extremhögern i Norden vill visa vad de går för.
Bild: Kaivuri.info

- De ser det som om den så kallade light-versionen av extremhögern nu gick från ord till handling, och inom den radikala rörelsen känner man att man stått vid sidan och tittat på. Då de mindre radikala kunde handla och vill de som är ännu mer radikala kanske visa att de också kan göra något, säger han.

Våldet på Capitolium kan alltså leda till mer våld också på andra håll.

Forskare och journalister har varnat för detta länge

- Vi som arbetar med att bevaka och analysera den här typen av politiska grupper har länge varnat för konsekvenserna av deras retorik och deras strategier. Nu blir det ändå uppenbart för det stora flertalet vad som faktiskt kan hända. Det kommer att göra det svårare för de här grupperna, säger Poohl.

Han säger att det märks om man tittar på bredare nationalistiska, högerpopulistiska aktörer i till exempel Sverige och att det märks om man ser på det republikanska partiet. Många som flirtat med högerextremism och med Trumps idéer tar nu avstånd från honom.

En man syns i närbild, endast hans ansikte och högerhand syns. Han hötter med handen och ser ilsken ut. Han har grått hår och grå kavaj, hans tänder syns.
Bildtext Den republikanske senatorn Lindsay Graham var en av dem som tog avstånd från Trump och hans anklagelser om valfusk först efter stormningen av Capitolium.
Bild: EPA

- Även om man har sympatiserat med trumpismen och det som Trumps rörelse vill uppnå, så har man nu varit väldigt tydliga med att distansera sig från den här händelsen. Man beskriver det till och med i alla tänkbara negativa ordalag och vill inte ha med det att göra utan fördömer det. Samtidigt fanns det republikaner som ännu samma dag som Capitolium stormades tänkte opponera sig mot valresultatet.

Republikaner har som parti under Trumps presidentperiod stått vid hans sida från skandal till skandal. Att så få republikaner har tagit avstånd från Trump har indirekt lett till stormningen av Capitolium enligt Poohl

- Idéen om att valet var stulet, den är ju en idé som är djupare förankrad än i huvudet på några fåtal busar. Man har förlåtit och ursäktat Donald Trump otaliga gånger under de här åren.

Trumpanhängare präglas av rasism och högerextremism

- Bland Trumps följare kan man se att det finns en konspirationstro, som till stor del varit avgörande för att han kunnat påstå att presidentvalet var riggat. Bland anhängarna finns också en sorts religiositet och för många blir Trump själv en närmast gudaliknande varelse, säger Poohl.

Donald Trump håller tal under kampanjmöte i samband med senatorsvalet i Georgia i USA.
Bildtext Donald Trump ses nästan som en gud av en del av sina anhängare menar Daniel Poohl.
Bild: EPA / Stan Badz

Trots att rörelsen präglas av attribut som rasism och den klassiska högerextrema miljön så är det en väldigt bred rörelse, enligt Poohl.

- Den sträcker sig långt, långt bort om den traditionella, väldigt radikala extremhögerns räckvidd. Väldigt mycket är det just den breda rörelsen som stormade Capitolium. När kravallmakarna steg in i Capitolium som trodde en del av dem på allvar att de skulle rädda den amerikanska demokratin och de var fullständigt övertygade om att valet var riggat.

Rättesle: Daniel Poohls titel korrigerad 12.1.2021 kl. 14.03