Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Märta Tikkanen får Moa-priset – hyllas för att ha förnyat litteraturen genom sina böcker

Från 2021
Märta Tikkanen fotograferad av Cata Portin. 2019.
Bildtext Moas vänner uppger att Märta Tikkanens författarskaps utvecklingslinje har hållits och fördjupats sedan debuten 1970.
Bild: Cata Portin

Märta Tikkanen tilldelas Moa Martinson-priset år 2020. Hon hyllas för att ha förnyat litteraturen under ett halvt sekel.

Moas vänner, som beslutar om vem som tilldelas priset, lyfter fram böcker som Män kan inte våldtas och Århundradets kärlekssaga.

"Alltid orädd och utan att pruta på det konstnärliga kravet att benämna en tidigare onämnbar verklighet, kosta vad det kosta vill, har Märta Tikkanen stått på kvinnans sida. Men inte utan förståelse för mannens oro att våga 'stå i bredd', som är Tikkanens ord för jämställdhet", skriver Moas vänner i ett pressmeddelande.

Priset finansieras av Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Sverige. Det litterära priset instiftades år 1987 och har tilldelats flera tunga, svenska författarnamn.

Märta Tikkanen tilldelas priset under ett digitalt seminarium och prisutdelning fredagen den 29 januari klockan 15. Tillställningen sänds på Arena Idés Facebooksida.

Diskussion om artikeln