Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump anklagas för att ha uppviglat till uppror – demokraterna har formellt lagt fram riksrättsanklagelserna mot Trump

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 15:27.
Trump: Vi kommer aldrig att ge upp - Spela upp på Arenan

Demokraterna går vidare med att försöka avlägsna president Donald Trump från makten. Demokraterna i USA:s representanthus har i dag, måndag, formellt lagt fram en resolution i vilken de vill att president Donald Trump ställs inför riksrätt, skriver den amerikanska nyhetskanalen CNN. Det här sker i kölvattnet av stormningen av Capitolium.

Trump anklagas för "anstiftan till uppror" i samband med förra veckans stormning av Capitolium. Han anklagas bland annat för att allvarligt ha hotat landets säkerhet och det demokratiska systemets integritet.

Resolutionen tangerar också Trumps vädjan till delstaten Georgias valansvariga att hitta tillräckligt med röster för att vinna delstaten.Hela resolutionen kan läsas på CNN:s webbplats.

Enligt resolutionen har Trump "svikit sitt förtroende som president och åsamkat hela det amerikanska folket skada".

Representanthuset kan komma att rösta om att inleda rättsprocessen gällande anstiftan till uppror redan på onsdag, uppger tidningen Washington Post.

En annan resolution behandlades på måndagen, som skulle uppmana vicepresident Mike Pence att aktivera det 25:e tillägget i konstitutionen, men den blockerades av republikanerna i representanthuset.

"Republikanerna i representanthuset har avvisat den lagstiftning som finns för att skydda Amerika" och möjliggör presidenten att fortsätta uppvigla, kommenterade demokratiska talmannen Nancy Pelosi republikanernas blockering enligt nyhetsbyrån AFP.

Demokratiska talmannen Nancy Pelosi har tidigare ställt vicepresident Mike Pence inför ett ultimatum: att avsätta Trump eller acceptera riksrätt. Trump ställdes inför riksrätt för ungefär ett år sedan. Ifall så skulle ske igen så blir han den första presidenten i USA att ställas inför riksrätt två gånger.

Tidigare uppgav mediejätten Fox News att Donald Trump skulle tala i programmet NewsNow på måndagskvällen finsk tid. Under kvällen ersattes ändå inlägget med en mer frågande rubrik som löd ”kommer president Trump att hålla tal i dag efter sociala mediers nedstängning?”.