Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kummola kallar krambilderna mellan Fasel och Lukasjenko chockerande – svensk politiker: "Skam att IIHF fortsätter att legitimera den belarusiska regimen"

Från 2021
Aleksandr Lukasjenko och René Fasel.
Bildtext Aleksandr Lukasjenko och René Fasel möttes i dag.
Bild: All Over Press

Ishockey-VM i Belarus? Kalervo Kummola väntar på att IIHF-basen René Fasel ska avlägga en rapport efter mötet med presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Bilderna som har rört upp en hel hockeyvärld.

Så kan man beskriva tv-sekvensen som kablades ut efter att det internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande René Fasel och Belarus president Aleksandr Lukasjenko möttes i dag.

På bilderna kramas Fasel och Lukasjenko innan diskussionerna om VM-arrangemangen tog vid. IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola kommenterar videobilderna så här:

– Chockerande bilder, men de förvånar inte. De här två herrarna känner varandra väl, säger Kummola till STT.

I Sverige har Karin Karlsbro – vice ordförande för Europaparlamentets delegation till Belarus – uttalat sig.

– Det är fullständigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsätter att legitimera den belarusiska regimen, som genom dagens kärvänliga möte, säger Karlsbro i ett pressmeddelande enligt SVT.

"Min åsikt förstärkt"

Tanken är att Belarus och Lettland delar på arrangemanget av ishockey-VM i vår. Den planen är kraftigt kritiserad från alla håll på grund av det oroliga läget i Belarus.

Efter presidentvalet i somras har folkets stora protester mot Lukasjenko-regimen slagits ner av myndigheterna och människorättsorganisationer har riktat skarp kritik mot landet och sättet medborgarna i Belarus behandlas.

Lettland har meddelat att de inte vill dela på VM med Belarus på grund av människorättsläget.

Nu säger Kummola att han väntar på Fasels rapport från mötet med Lukasjenko och den borde komma under tisdagens styrelsemöte. För den finländska hockeybasen är det ingen tvekan om vad IIHF borde göra.

– Jag sa redan i september att man inte ska åka dit. Min åsikt är oförändrad och den har bara förstärkts, säger han till STT.

"Hån mot de som protesterar"

Enligt Kummola är IIHF:s bakre gräns för att ge ett besked i VM-frågan den 27 januari. Då har IIHF-styrelsen ett nytt möte.

Fasels mantra är att idrott och politik inte ska blandas ihop. Kummola ställer sig på tvären med den åsikten i Belarus-fallet.

– Jag säger till de som säger så att det säkert stämmer. Men vem har blandat ihop dem mer än Lukasjenko? I Belarus är idrott och politik samma sak – åtminstone när det gäller ishockey.

Det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela skrev på Twitter i dag att VM inte kan eller ska spelas i Belarus.

"Vi behöver en ersättare som arrangör", menar Nummela.

Från EU-håll samlade Karlsbro in ett brev, som undertecknades av över 40 Europaparlamentariker, i fjol där man krävde att Belarus inte ska arrangera VM.

– Det internationella ishockeyförbundet har valt att inte ge någon respons till de många invändningarna mot det belarusiska värdskapet av VM, trots det dagliga förtrycket som regimen utsätter medborgarna för. Att planerna att arrangera mästerskapet i Minsk fortgår är motbjudande och är ett hån mot alla de som protesterar mot förtrycket i landet, säger Karlsbro nu.

Diskussion om artikeln