Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: FBI varnar för väpnade protester i USA – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 08:30.
Soldater utanför capitolium i januari 2021
Bildtext FBI varnar för väpnade oroligheter inför presidentinstallationen.
Bild: AFP / Lehtikuva

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på i dag.

Det kan förekomma våldsamheter inför presidentinstallationen

Det kan förekomma våldsamheter inför Joe Bidens presidentinstallation den 20 januari.FBI varnar för att det planeras väpnade protester i Washington DC och alla 50 delstatshuvudstäder.

Säkerhetsarrangemang inför presidentinstallationen kommer tas i bruk tidigare än beräknat, rapporterar Reuters.

Uppemot 15 000 soldater från USA:s nationalgarde kan kallas till Washington DC.

Nationalgardets chef, generalen Daniel Hokanson förväntar sig att ungefär 10 000 soldater stationerats i Washington på lördag, men att fler soldater kan kallas in ifall lokala myndigheter ber om det.

Washingtonmonumentet i januari. I förgrunden syns människor med munskydd.
Bildtext Turister kan inte längre besöka Washingtonmonumentet – det har spärrats av till och med den 24 januari. De grupperna som stormade Capitolium anses utgöra ett för stort hot
Bild: AFP / Lehtikuva

Finländskt bolag sålde satellit till Bolsonaros regering

Det finska bolaget ICEYE har sålt en satellit till det brasilianska flygvapnet. Satelliten ska övervaka skogsavverkningen i Amazonas, men köpet kritiseras av forskare från Brasiliens rymdforskningsinstitut.

Enligt forskaren Gilberto Câmara är regeringens avsikt med köpet att förvränga uppgifterna om hur mycket regnskog som skövlas i Amazonas.

Satelliten blir på det här sättet ett verktyg för så kallad greenwashing, det vill säga att man vill framställa något som bättre för miljön än vad det i själva verket är.

ICEYE har sålt en satellit till den Brasilianska regeringen.
Bildtext ICEYE är ett finländsk bolag specialiserad på rymdteknologi.
Bild: ICEYE

Lockdownfest ledde till fängelsestraff

I går föll domen mot en grupp unga vuxna som ordnat en fest på ett hotell i provinsen Antwerpen.

Antwerpens polisdomstol dömde elva personer till fängelsestraff på mellan åtta dagar och tre månader samt till böter på upp till 4 000 euro, rapporterar rundradiobolaget VRT.

Belgien hör till de länder där coronapandemins andra våg visat sig vara mer förödande än den första. Under hösten och vintern har pandemin krävt över 10 000 liv.

För att stävja smittspridningen infördes strikta restriktioner i början av november. Det är bland annat förbjudet att vistas på offentliga platser utan munskydd.

Två poliser övervakar utegångsförbudet i Liege.
Bildtext Polisen övervakar att utegångsförbudet respekteras.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ny lag kräver smartare reglering av inomhusvärmen i våra hus

I dagens läge går cirka 80 procent av hushållens energiförbrukning åt till uppvärmning av inomhusluften och varmvatten.

Enligt Miljöministeriets förordning som trädde i kraft den 1 januari ska det i nya hus och hus som renoveras installeras självreglerande anordningar som reglerar värmen i inomhusluft och vattenburna värmesystem.

tre nybyggda hus i en backe
Bildtext Miljöministeriet överväger att under våren publicera rådgivande information om vad som krävs av den som vill bygga eller renovera.
Bild: Yle/Erica Vasama

De nya kraven gäller även reglage för vattenburna värmesystem.

– Tanken är att det i varje boningsrum finns en termostat som automatiskt reglerar temperaturen i det rummet. Inte så att alla rum regleras från samma termostat, säger miljöråd Maarit Haakana från Miljöministeriet.

Ålsmuggling är en miljardbusiness i Asien

Ålen är klassificerad som akut hotad, det finns enbart cirka fem procent av det europeiska ålbeståndet kvar. Men det finns fortfarande en stor efterfrågan på ål på svarta marknaden.

– Glasålar smugglas i reguljärflyg till Asien i vattentäta kappsäckar dels som en delikatess, dels som ett afrodisiakum. Det här är miljardbusiness, säger fiskeribiolog Malin Lönnroth på Centralförbundet för fiskerihushållning.

Det uppskattas att det från Europa årligen smugglas glasål till Asien för ett värde av 2,2 miljarder euro.

ålar
Bildtext Det europeiska ålbeståndet har minskat kraftigt och ålen är både nationellt och internationellt klassificerad som en akut hotad art.
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Väder

I landets södra och västra delar är det snöyra. Enligt Yles meteorolog kan det under dagen komma 20–30 centimeter snö. I landets norra del blir vädret klarare och kallare.

Vindvarning råder i landskapen Satakunta, Södra Österbotten och Österbotten, den sydostliga vinden kan nå upp till 20 m/s i vindbyarna .

På Bottenhavet och östra delen av Norra Östersjön råder stormvarning, med vindar på över 20 m/s.

Diskussion om artikeln