Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hårda vindar och snöyra fortsätter att ställa till det – en död i frontalkrock i Seinäjoki

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 18:08.
Svenska Yle live: Snö och trafikkaos i Helsingfors - Spela upp på Arenan

De rikliga snöfallen och hårda vindarna fortsätter i södra Finland. Avkörningar och elavbrott rapporteras, och i Esbo hamnade en tonåring under en lastbil lastad med snö.

I den här artikeln uppdaterar vi det senaste om stormläget.

Snöstormen har fått namnet Toini. Den har redan fört med sig upp till 15 centimeter snö i södra Finland, och mera kommer det - upp till 30 centimeter till, räknar Meteorologiska institutet med.

Väglaget är fortsättningsvis dåligt på många håll i Finland. Vid 18-tiden uppgav Meteorologiska institutet att väglaget är mycket dåligt i landskapen Egentliga Finland, satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Kymmenedalen på grund av snöyra.

I landskapen Åland, södra Karelen, Birkaland, Mellersta Finland, södra savolax, södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten och i landskapet Norra Österbotten frånsett nordöstra Österbotten klassas väglaget som dålig på grund av snöfall.

Det hala väglaget har gett upphov till flera trafikolyckor runtom i landet. I Seinäjoki har en person dött i en trafikolycka.

I landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Kymmenedalen är trottoarerna mycket hala på grund av tilltrampad snö, uppger Meteorologiska institutet.

Två bussar fastnade i snön i Vanda

Två HRT-bussar körde av Hanaböle strandväg i Vanda vid 15-tiden. Bussar hamnade på sida i snövallen. Enligt STT fick fyra personer lindriga skador. De fördes till sjukhuset för kontroll.

Tolv personer fanns ombord på bussarna.

Enligt en brandmästare som STT har talat med är olycksplatsen vid ett öppet ställe där vinden kommer åt att blåsa snö på vägen. Det gjorde det svårt att avgöra var vägrenen fanns.

Vid klockan 16 var det fortfarande oklart om vägavsnittet skulle öppna för trafik under tisdag kväll.

Tonåring under lastbil i Esbo

En allvarlig olycka har inträffat i Esbo. En tonåring hamnade under en lastbil lastad med snö i Sökö vid 12-tiden i dag.

Olyckan inträffade då en grupp ungdomar passerade en snöbil varvid en av ungdomarna halkade framför bilen och blev under den då bilen började röra sig framåt.

Till all lycka undgick tonåringen att bli under lastbilens hjul. Flera räddningsenheter kallades till platsen och tonåringen fördes till sjukhus för kontroll. Det är inte klart hur allvarliga skador hen tilldrog sig.

Olyckan inträffade på en lättrafikled. Polisen utreder olyckan som äventyrande av trafiken och vållande av skada.

Problem i trafiken hela dagen

Snöyran har försvårat vägtrafiken i hela södra Finland. På eftermiddagen uppgav polisen att över 50 krockar hade inträffat i Nyland.

I Seinäjoki inträffade en frontalkrock med dödlig utgång mellan en personbil och en långtradare strax före middagstid. Personbilens förare, som var ensam i bilen, skadades allvarligt och vid 17-tiden uppgav polisen att personen hade avlidit. Väglaget vid olycksplatsen var halt och det blåste hård vind med yrsnö. Enligt polisen hade personbilen åkt över i motsatt körfil.

I Björneborg skadades en person då en buss körde av vägen på riksväg 8 tidigt i morse. Också i Pyttis i Kymmenedalen har en buss med 10 passagerare ombord kört av vägen i stormen. Olyckan inträffade strax före klockan 9. Ingen kom till skada.

En buss körde av vägen på riksväg 8 under en snöstorm.
Bildtext Buss av vägen på riksåttan i Björneborg
Bild: Kasper Heimolehto / Yle

Enligt polisen i Östra Nyland har en långtradare hamnat på tvären på Borgå motorväg. Det skedde efter att långtradaren med släp hade törnat mot ett räcke på sträckan mellan Sköldvik- och Drägsby-avtagen.

snöyra, snöoväder, vinter
Bildtext Senatstorget i Helsingfors i vinterskrud
Bild: Lehtikuva

Rörigt i Helsingfors

Polisen i Helsingfors har uppmanat alla bilister att stanna hemma och folk att arbeta hemifrån. Om man ändå tvingas ut i trafiken är det skäl att se upp särskilt vid ramper och anslutningsfiler - vid dem kan väglaget vara extra halt.

Polisen uppmanar alla att reservera mycket tid till resorna och att undvika nöjesresor under rusningstid.

Störningar förekommer i buss- och spårvagnstrafiken i huvudstadsregionen. Många spårvagnar kan inte alls ta sig fram, säger man på HRT.

Snöovädret drog in över huvudstadsregionen tidigt i morse - Spela upp på Arenan

Elavbrott på många håll

Den hårda vinden i kombination med rikligt snöfall har orsakat elavbrott i stora delar av södra och sydvästra Finland. Som mest var över 12 000 hushåll utan el. På eftermiddagen var över 4 000 hushåll utan ström.

Vasa, Korsholm och Närpes hade hundratals strömlösa hushåll vid middagstid.

Alla kommuner som drabbats av elavbrott kan du se här.

Fotbollshall evakuerades i Åbo

I Åbo måste en fotbollshall evakueras i dag på grund av tung snö som fick taket i den uppblåsbara hallen att vika sig. Räddningsverket fick larmet klockan halv tolv. Flera spelare evakuerades från hallen, rapporterar STT.

Efter middagstid fanns det inte längre någon risk för att hallen skulle rasa. Det är fortfarande öppet om hallen måste tas ner eller stå kvar, eftersom mer snö är att vänta.

Lumimyrsky 12.1.2021. Lumen painosta painut kuplahalli Turun Nättinummessa.
Bildtext Fotbollshallen i Impivaara i Åbo.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Diskussion om artikeln