Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu kräver Veikkaus spelautomater identifikation av kunderna

Från 2021
En dammig spelautomat.
Bildtext Nu införs också en maxgräns för spelförluster.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Från och med i dag, tisdagen den 12 januari, måste de som spelar på tipsbolaget Veikkaus automater identifiera sig. Reformen gäller spelautomater i affärer, kiosker, buss- och tågstationer och restauranger.

Utan identifikation är spelande inte möjligt. Reformen är en del av tipsbolagets ansvarsstrategi, med vilken man vill förhindra att folk får problem med penningspel. Identifikationen sker med ett Veikkauskort, med mobilen eller med ett betalkort kopplat till Veikkaus.

Tipsbolaget vill förebygga problem för personer som löper risk att bli spelberoende. Kunden kan till exempel helt och hållet förneka sig själv rätten att spela.

Tvånget att identifiera sig vid spelautomaten medför bland annat en maxgräns för spelförluster på cirka 300 euro per år. Identifikationen medför också en åldersgräns – personer under 18 år kan inte identifiera sig och få ett personligt spelkonto i Veikkaus.

Veikkaus har i dag cirka 10 000 spelautomater – det är 40 procent färre än för ett år sedan. På grund av coronapandemin är automaterna stängda i så gott som alla sjukvårdsdistrikt för närvarande.

Då de öppnar igen måste kunderna identifiera sig. Sommaren 2021 träder reformen i kraft också i Veikkaus egna spelsalar Feel Vegas och Pelaamo.

Tipsbolagets målsättning är att allt spelande ska kräva identifikation senast år 2023.

Artikeln är en översättning av yle.fi-artikeln Peliautomaateilla edellytetään tästä eteenpäin tunnistautumista – tarkoitus ehkäistä peliongelmia ja alaikäisten pelaamista i bearbetning av Sara Langh.

Diskussion om artikeln