Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stränga domar för serbisk liga som odlade cannabis på Kimitoön

Från 2021
Cannabisodling i Mörskom 2019
Bildtext Arkivbild på en cannabisodling som polisen stoppat.
Bild: Polisen

Rovaniemi hovrätt har skärpt straffet för en av de inblandade och mildrat straffet för en annan av de serber som dömts för att ha odlat cannabis i glesbygden i Finland.

Yle Åboland har tidigare rapporterat om en liga från Serbien som odlat cannabis bland annat på Kimitoön. Hovrätten har nu ändrat domen för två av de dömda i fallet.

I augusti 2019 kontaktades Centralkriminalpolisen i Finland av den serbiska polisen om misstankar kring att serbiska medborgare idkar odling av cannabis i stor skala i Finland. I förundersökningen kom det fram att den serbiska organisationen hyrt tre egnahemshus i Suomussalmi, Haapavesi och på Kimitoön där odlingen ägt rum.

Polisen stoppade verksamheten och i juni 2020 dömdes åtta personer för drogrelaterade brott vid Uleåborgs tingsrätt. Sex av de dömda var från Serbien, och tre av dem dömdes till ovillkorliga fängelsestraff, det längsta över 3 år. Två andra gärningsmän dömdes till villkorliga fängelsestraff och en till böter.

Två finländare dömdes i droghärvan till cirka två års ovillkorligt fängelse.

Hovrätten har nu mildrat straffet för den person som i tingsrätten fick det hårdaste straffet. Straffet för den knappt 40-åriga serbiska mannen förkortades med tre månader bland annat eftersom han hjälpt till med att reda ut brottet. Han dömdes nu till fängelse i 3 år och 1 månad.

Däremot skärpte hovrätten domen för en annan man. Den 20-åriga serbiska man som i tingsrätten endast fick böter dömdes nu till ett ovillkorligt fängelsestraff. Hovrätten ansåg att han var närmaste man till dem som ledde ligan i Serbien, och han dömdes för grovt narkotikabrott och grov förfalskning till fängelse i 2 år och 6 månader. Straffet mildrades emellertid eftersom domstolen ansåg att han inte hade möjlighet att vägra delta i brotten.

Förutom på Kimitoön, i Haapavesi och Suomussalmi hade ligan också börjat förberedelserna för en ny odling i Hyrynsalmi, men polisen stoppade verksamheten i oktober 2019. Polisen beslagtog då skörden från alla odlingar. I undersökningen ingick sammanlagt 14 skördar, vilket motsvarar cirka 100 kilo färdig cannabis.

Artikeln baserar sig på Kannabista kasvattaneen serbialaisen rikollisryhmän kahden jäsenen tuomiot muuttuivat hovissa skriven av Päivi Annala. Artikeln är översatt och kompletterad av Maj Lundström och Linus Hoffman.

På andra språk

Diskussion om artikeln