Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Också Aktia går emot Finansinspektionens rekommendation – betalar ut vinst för 2019

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 10:51.
Skylt med texten "Aktia"
Bildtext Aktia är den andra finländska banken som meddelar att de går emot rekommendationen att inte betala ut vinst.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Aktias styrelse har bestämt sig för att ge aktieutdelning för 2019. Beslutet går emot både Finansinspektionens och Europeiska centralbankens rekommendation.

Strax efter nyår gick Ålandsbanken ut med att den kommer att betala vinstutdelning, trots rekommendationerna om att inte göra det. Nu står Aktia i tur.

Bankens styrelse meddelade på tisdagen att Aktia betalar 0,53 euro per aktie, sammanlagt cirka 36,9 miljoner euro, för verksamheten år 2019.

I ett pressmeddelande uppger styrelsen att den valt att sänka utdelningen till den nedre gränsen av Aktias dividendpolicy, trots att kapitaltäckningen och likviditeten skulle ha möjliggjort en utdelning på till och med 0,63 euro per aktie.

Styrelsen vill kunna locka placerare

Europeiska centralbanken har rekommenderat att bankerna skjuter upp sina utdelningar för att undvika en eventuell bankkris till följd av coronapandemin. Finansinspektionen här hemma har önskat att man följer centralbankens linje.

Enligt Aktias styrelse är Finansinspektionens rekommendation förståelig, men motiverar sitt beslut med att Aktia "är en bank med solid kapitaltäckning som redan länge har varit en pålitlig dividendutdelare".

Vidare skriver styrelsen att det är viktigt att Aktia är ett intressant placeringsobjekt även i framtiden.

Hur det blir med vinstutdelning för 2020 bestäms under Aktias bolagsstämma den 13 april 2021.