Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ska minkar få coronavaccin: "Vi strävar efter att ha ett färdigt vaccin så snabbt som möjligt"

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 16:40.
Två minkar står på bakbenen och tittar ut ur sin bur.
Bildtext Anledningen till att man speciellt riktar in sig på ett vaccin för minkar och finnsjubbar är att de visat sig vara extra mottagliga för covid-19. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Pälsdjursindustrin och Helsingfors universitet går nu samman i ett samarbete för att ta fram coronavaccin för minkar och finnsjubbar. Vaccinet ska tas fram i snabb takt för att så snabbt som möjligt kunna komma i användning.

Det är organisationen Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf (Fifur) som står bakom samarbetet med forskare vid Helsingfors universitet.

- Covid-19 är inte bara ett virus som ger allvarliga hälsoeffekter för människor. Vi strävar efter att det inte sprider sig till lantbruket, pälsdjursnäringen och djurriket i den finländska naturen. Det här kan innebära avvikande och snabba åtgärder, precis som vi har sett i framtagandet av vaccin för människor, säger biträdande professor Tarja Sironen vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Tarja Sironen, apulaisprofessori. Hgin yliopisto.
Bildtext Tarja Sironen leder den forskargrupp som jobbar med att förhindra spridningen av viruset i Finland.
Bild: Pekka Koli / Yle

Målet är att ha ett färdigt vaccin så snabbt som möjligt

Anledningen till att man speciellt riktar in sig på minkar och finnsjubbar är att de visat sig vara extra mottagliga för covid-19, uppger forskningschef Jussi Peura på Fifur i ett pressmeddelande.

- Ett effektivt vaccin förhindrar att viruset får fotfäste på finländska farmer. Det tar tid att få tillstånd för att testa vaccinet, men vi strävar efter att ha ett färdigt vaccin så snabbt som möjligt, säger Peura.

Marja Tiura, som är verksamhetsledare för Fifur säger att det är dags att utveckla ett vaccin för djur nu när man kommit igång så bra med vaccineringen av människor.

- På så sätt kan vi säkra pälsdjursuppfödningen också för flera år framåt, säger Tiura i ett pressmeddelande.

Man har redan hunnit göra en del tester på pälsdjur.

- De första inledande resultaten är lovande. Det här projektet ger viktig information om effekten av vaccinet, det ger också säkerhet för såväl djur som de som tar hand om djur, säger professor Olli Vapalahti vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Minkfarmaren hoppfull

Minkfarmaren Tobias Andersson i Oravais har tagit del av forskarnas nyhet. Han har själv stora förhoppningar om ett vaccin så snart som möjligt.

- Det vore jätteviktigt med ett vaccin. För oss som är pälsdjursuppfödare är det ju avgörande att vi inte riskerar att förlora våra djurbestånd om de skulle få covid-19. Också för samhället i stort eftersom minken tydligen är en smittspridare så vore det viktigt att få ett vaccin, säger Andersson.

I samarbete med finländska myndigheter har pälsdjursuppfödare sedan i våras infört strikta åtgärder med anledning av coronaviruset. Livsmedelsverket har utfört coronatester på en del minkfarmer och hittills har alla tester varit negativa.

En man med keps står framför en rad med pälsdjurshus
Bildtext Tobias Andersson är pälsdjursuppfödare i Oravais.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Andersson säger att oron för att smitta ska fås in bland djuren styr allt arbete inom näringen just nu.

- Det är en central del av allt vi gör nu. Ända sedan det blev känt att minken kan få den här smittan har vi haft extra försiktighetsåtgärder.

I det här skedet vet Andersson inte mer om det kommande vaccinet än det som forskarna gått ut med i sitt pressmeddelande. Men han vet att det bara är några månader kvar tills en av årets mest arbetsdryga faser i branschen.

- Vi har ju parningstiden som kommer i mars, och man kan kanske anta att det är en risk att vaccinera strax innan parningen eller under dräktigheten. Det här funderar säkert sakkunniga på som bäst.

Hur ser du på arbetet under djurens parningstid om det inte hinner komma ett vaccin tills dess?

- Med väldigt stor nervositet. Vi vet ju ingenting om hur vi får agera och hur vi ska arbeta. Just nu sköts allt av farmarna själva, inga utomstående får besöka oss, men under parningen brukar vi ta in utländsk arbetskraft så det ökar ju riskerna igen. Allt är osäkert just nu, konstaterar Andersson.

Uppdaterad klockan 16:40 med kommentarer av minkfarmare Tobias Andersson.

Diskussion om artikeln