Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska läkemedelsmyndigheten har fått begäran om godkännande av AstraZenecas vaccin

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 15:49.
En person håller i en dos med AstraZenecas coronavaccin. I bakgrunden syns fler doser.
Bildtext Ett beslut kan komma inom januari
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Läkemedelsbolaget AstraZeneca och Oxforduniversitetet har lämnat in en officiell begäran om att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner det coronavaccin som de har utvecklat.

Ett godkännande kan komma redan den här månaden, säger myndigheten. Tidigare har EMA meddelat att tidtabellen är avhängig av forskningsresultat och hur utvärderingen framskrider.

För bara två veckor sedan uttryckte EMA:s vice vd Noël Wathion oro för att AstraZenecas vaccin inte skulle hinna få ett godkännande inom januari månad. Då hade företaget inte ännu fyllt i en ansökan om att få sitt coronavaccin godkänt inom EU.

Beslut väntas inom januari

I dag säger man på EU-kommissionen att EMA:s beslut om AstraZenecas och Oxfords vaccin väntas den 29 januari. Då blir det klart om vaccinet kan godkännas för EU-länderna.

Om det godkänns torde de första leveranserna nå mottagarna inom två veckor, det vill säga före mitten av februari. Det uppger Sandra Gallina, EU-kommissionens generaldirektör för hälsofrågor.

EU reserverade redan i augusti 400 miljoner doser av det svensk-brittiska bolagets coronavaccin.

I Finland vaccineras sjukvårdspersonal och äldre för närvarande med Pfizers och Biontechs coronavaccin. Finland räknar dock med att AstraZenecas vaccin snart ska finnas tillgängligt.

För en vecka sedan godkände EMA den amerikanska läkemedelstillverkaren Modernas coronavaccin. Det var det andra vaccinet som myndigheten gav grönt ljus för.

Modernas vaccin används redan i flera länder, bland annat i USA och Storbritannien.

EU förhandlar också med andra leverantörer

På tisdagen kom också beskedet att EU-kommissionen har slutfört sina preliminära överläggningar med det fransk-österrikiska bioteknologibolaget Valvena om köp av 60 miljoner doser coronavaccin.

Samtidigt förs förhandlingar med amerikanska Novavax om 200 miljoner doser. När avtalen med Valvena och Novavax är klara har EU försäkrat sig om totalt 2,5 miljarder doser vaccin från åtta skilda tillverkare.

- Genom de planerade avtalen kan vi maximera chanserna att alla EU-medborgare har tillgång till trygga och effektiva vacciner mot covid-19 före slutet av året, säger EU:s hälsokommissionär
Stella Kyriakides.

Valneva började testa vaccinet på människor i mitten av december. Storbritannien har redan beställt leveranser av Valneva men ett EU-godkännande väntas först under årets sista månader.

Diskussion om artikeln