Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estlands äktenskapsdebatt urartade till ett präktigt sandlådebråk – oppositionens 10 000 frågor möttes av avstängda mikrofoner

Från 2021
Kaupunkinäkymä ylhäältä, Tallinnan vanha kaupunki, Toompean linna
Bildtext Estlands politiker hittade sand att gräva i under snötäcket.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Oppositionen i Estland försöker stoppa regeringen från att godkänna en folkomröstning om hur äktenskapet definieras. Regeringspartiet Ekre vill att det skrivs in i grundlagen att bara en man och en kvinna kan gifta sig.

"Borde vänskap förbjudas i Estland?"

"Borde män förbjudas att göra en hårtransplantation i republiken Estland?"

"Borde begreppet äktenskap i Estland sammanfalla med begreppet äktenskap i Namibia?"

Det här är några förslag på frågor som Estlands opposition vill diskutera i Riigikogu, riksdagen, den här veckan. Det mest kontroversiella förslaget:

"Skulle det vara bättre att bo i republiken Estland om republiken Estland var en del av Ryssland?"

Skulle det vara bättre att bo i republiken Estland om republiken Estland var en del av Ryssland?

― förslag på tilläggsfråga i den planerade folkomröstningen om äktenskapets definition

Anledningen är att Riigikogu den här veckan ska ta ställning till den andra behandlingen av förslaget att på våren ordna en folkomröstning om äktenskapets definition.

I Estland behandlas propositioner tre gånger i parlamentet, det vill säga en gång mer än i Finland.

Bör äktenskapet förbli en union mellan man och kvinna i Estland?

― ― den fråga regeringen vill ställa folket

De största oppositionspartierna, marknadsliberala Reformpartiet och Socialdemokraterna, vill stoppa att det sker. Lösningen? De har presenterat nästan 9 400 förslag på förändringar av regeringens proposition.

Bakgrunden är en het debatt under många års tid där i synnerhet det värdekonservativa Ekre har ställt sig emot Socialdemokraterna. Ekre vill inte förlåta Socialdemokraterna, som var drivande kraft när den dåvarande regeringen pressade igenom en könsneutral partnerskapslag år 2014.

Då protesterade både Ekre och en stor del av allmänheten mot lagen i sig, men också mot att regeringen inte beaktade oppositionen.

Tårtdekoration bestående av ett par kvinnor iklädda brudklänningar som står ovanpå en portfölj. Den ena har en nyckel i handen och den andra en blombukett.
Bildtext Estlands opposition vill att även kommande regeringar ska acceptera den könsneutrala partnerskapslagen.
Bild: Tuomo Björksten

Ekre flyttade grundlagsutskottets möte till webben – ordföranden vägrade sätta på oppositionens mikrofoner

De närmare tiotusen tilläggsfrågorna måste först gås igenom av grundlagsutskottet, vars ordförande är Ekres Anti Poolamets. Poolamets gick med i oppositionens sandlådekrig med full energi.

Först gav han de oppositionspolitiker som hade lämnat in de här frågorna några ynka minuter att presentera dem inför utskottet. När det inte funkade beslöt han att ordna mötet på webben.

Det gick inte oppositionen med på och några parlamentariker från Reformpartiet trängde sig in i Poolamets kontor när mötet började.

Politik i all ära, men vad tänker esterna om äktenskapet?

Ett par dagar senare, under veckoslutet, provade grundlagsutskottet med ett nytt webbmöte. Det gick som oppositionen misstänkte och Poolamets höll mikrofonerna stängda.

I går möttes Riigikogus ledning, talmannen och vice talmännen, för att diskutera hur parlamentet ska hantera oppositionens protester.

Talman Henn Põlluaas, Ekre, och vice talman Siim Kallas, Reform, var oense om det mesta. På onsdagen röstar Riigikogu om huruvida alla oppositionens protester ska förkastas.

"Borde Estland ta rubeln i bruk?", eller "borde Estland lämna EU?" – de här förändringsförslagen har ingenting med folkomröstningen om äktenskapet att göra.

― Jüri Ratas, premiärminister

I går meddelade Estlands justitiekansler att hennes kontor som bäst analyserar vem som eventuellt bryter mot lagen i den här lersoppan.

– Vi gör en väldigt grundlig analys, säger justitiekansler Ülle Madise i en intervju för Delfi. Det här kan avgöras i Högsta domstolen.

Madise anser att kalabaliken i grunden handlar om att oppositionen vill att frågan i folkomröstningen formuleras så att den blir lika bindande oberoende av resultat.

– Enligt grundlagen måste en folkomröstning vara bindande, påminner hon.

Oppositionen anser att regeringen försöker formulera propositionen för folkomröstningen så att ett "ja" blir bindande, medan ett "nej" ger Ekre en möjlighet att försöka på nytt så småningom.

Med andra ord; Ekre vill att ett "ja" betyder att det skrivs in i Estlands grundlag att äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna och att också utländska äktenskap accepteras bara i sådana fall.

Oppositionen vill att ett "nej" betyder att frågor om att begränsa det oppositionspartierna ser som mänskliga rättigheter inte skrivs in i grundlagen.

Den vill också att kommande regeringar accepterar den könsneutrala partnerskapslagen.

Diskussion om artikeln