Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 12.1

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 18:54.
Ulkomaanmatkalle lähdössä ollut mies kävi teettämässä itselleen koronavirustestin Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingin Hernesaaressa 4. tammikuuta 2021.
Bild: Silja Viitala / Yle

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Inga lättnader i de rekommendationer som gäller i Österbotten

På bara en vecka har incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt stigit rejält. Österbottens coronasamordningsgruppen ser därför ingen annan lösning än att förlänga de gällande rekommendationerna.

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt och leder samtidigt arbetet i coronasamordningsgruppen. Gruppen möttes på tisdagseftermiddagen och kunde konstatera att coronaviruset igen sprider sig snabbare i sjukvårdsdistriktet.

- Vi var nere i ett incidenstal på 29, men nu är vi uppe i 61. Lägesbilden är tyvärr inte bra, säger Kinnunen.

Det innebär att samtliga starka rekommendationer som varit gällande i hela sjukvårdsdistriktet sedan före nyåret förlängs också efter den 17 januari.

Dels handlar det om rekommendationen att inte fler än 10 personer bör samlas till privata sammankomster. Det gäller nu fram till den 14 februari.

En annan central rekommendation är användandet av munskydd inomhus på allmänna platser. Coronasamordningsgruppen förlänger den rekommendationen ända tills den sista mars.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Inom Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite har man inga nya bekräftade fall av coronavirus under det senaste dygnet.

Under de senaste 14 dygnen har man på vårdsamkommunens område bekräftat totalt sex fall. Merparten av smittkedjorna är spårade, hela 80 procent av fallen går att spåra.

Ingen patient behöver just nu sjukhusvård för covid-19 i området.

Skolorna i Vasa delar ut munskydd till sjätteklassare

Också Vasa stad har under tisdagen skickat ut uppdaterade anvisningar om munskydd via Wilma, med anledning av THL:s nya rekommendationer. Det rekommenderas nu att eleverna i sjätte klassen i Vasa stads grundläggande utbildning använder munskydd under skoldagen.

Varje elev får två munskydd per skoldag. Munskydden börjar delas ut så snart som möjligt i skolorna.

I grundskolan genomförs munskyddsrekommendationen klassvis oberoende av den enskilda elevens ålder.

För eleverna i åk 7–9 har en stark rekommendation om att använda munskydd gällt sedan oktober, och även de får fortsättningsvis dagligen två munskydd i skolan.

Sexor rekommenderas använda munskydd i Karleby

Karleby stad utvidgar sin rekommendation om att använda munskydd till att också gälla de som går i sjätte klass. Rekommendationen utvidgas sedan Institutet för hälsa och välfärd THL ändrat sina rekommendationer.

Den här veckan delar Karleby stad ut engångsmunskydd till skolorna och det är skolorna som sköter distribueringen av munskydd till eleverna.

Vårdnashavare kommer att få information om saken via Wilma. Det är vårdnadshavarna som ansvarar för anskaffning av munskydd som ska användas utanför skoltid.

Enligt THL:s utvidgade rekommendationer ska munskydd användas från och med årskurs sex i grundskolan samt i läroanstalter på andra stadiet och även i högskolor. Rekommendationen gäller områden som befinner sig i epidemins accelerationsfas eller spridningsfas.

Tio nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Under tisdag förmiddag rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt att tio nya fall av covid-19 konstaterats inom sjukvårdsdistriktet det senaste dygnet. Totalt har nu 1 395 fall konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt sedan epidemins utbrott.

Incidenstalet, antalet fall per 100 000 invånare, har nu stigit till 61. Igår var incidenstalet 58.

Malax och Korsholm befinner sig sedan den 5 januari i epidemins spridningsfas som är den tredje och värsta fasen. De övriga kommunerna inom Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig i epidemins andra fas som är accelerationsfasen.

Under gårdagen togs 318 prover, sedan pandemins utbrott har man hunnit ta 36 345 prover inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Ett nytt fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar att ett nytt fall av covid-19 bekräftats under det senaste dygnet. Några patienter vårdas på sjukhus för covid-19.

Allt som allt har 444 fall av covid-19 konstaterats inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt sedan epidemins utbrott.

Under måndagen togs 286 prover i Södra Österbotten, allt som allt har man tagit 63 841 prover för covid-19 i Södra Österbotten.

Enligt statistik tas det färre coronatester i Södra Österbotten nu jämfört med i november och början av december. Under den första veckan i december togs 3 670 coronatester i Södra Österbotten. Den sista veckan i december togs 1 635 tester och under den senaste veckan har man tagit 1 566 tester.

Att antalet tagna tester minskat kan förklaras med helgdagar men sjukvårdsdistriktet påminner ändå om att ha låg tröskel för att ta tester. Även om man har små symptom på luftvägsinfektioner ska man ta kontakt med hälsovården.

När sjukvårdsdistriktets coronagrupp sammanträdde under måndagen beslöt man att förlänga tiden för de restriktioner man har i kraft till den 17 januari. Gruppen möts nästa gång på fredag.

Diskussion om artikeln