Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liselott Lindström får Topeliuspriset: "Jag är glad om jag lyckats förmedla en mångsidig bild av Afrika"

Från 2021
Uppdaterad 20.01.2021 12:28.
En blond kvinna står på en lerig gata i Uganda.
Bildtext Liselott Lindström har i tre år rapporterat för bland annat Svenska Yle med Nairobi som huvudstationeringsort.
Bild: Luke Dray

– Det känns bra att prisjuryn anser att jag bidragit med en mångsidig rapportering och ökat publikens kunskap om den afrikanska kontinenten, säger frilansjournalisten Liselott Lindström om att hon får Topeliuspriset 2021.

Topeliuspriset delas ut årligen av Svenska Folkskolans vänner och Finlands svenska publicistförbund på Topeliusdagen den 14 januari – priset är det största finlandssvenska journalistpriset.

– Jag blev jätteglad när jag fick beskedet, säger Lindström i en paus från jobbet att redigera en rapport om presidentvalet i Uganda.

Frilansjournalisten Liselott Lindström har sedan 2018 varit bosatt i Nairobi, Kenya och rapporterat för bland annat Svenska Yle, Yles finska nyheter och SVT.

Lindström har rapporterat mest från länder i östra Afrika men också andra länder på kontinenten.

Prisjuryn motiverade sitt val bland annat så här:

"Liselott Lindström har med sin sakkunniga, mångsidiga och multimediala bevakning ökat och nyanserat omvärldens kunskap om Afrika."

– Det känns fint att prisjuryn tycker så, för det är så ofta jag känner mig otillräcklig. Det finns så mycket jag kunde och skulle vilja göra reportage om. Men det finns bara begränsat med tid.

– Jag har hittills besökt 16 länder så det är fint att höra att jag redan nu, enligt prisjuryn, med min rapportering bidragit till att publiken fått en bredare och mer mångsidig bild av Afrika, säger Lindström.

Liselott Lindström får Topeliuspriset 2021

6:16

"Mitt drömjobb"

Ändå sedan 2010-talets början har Lindström både följt med och läst på om utvecklingsfrågor och skeenden i flera afrikanska länder.

Efter några längre vistelser i Tanzania och Uganda började bilden småningom klarna – drömjobbet skulle vara att jobba som korrespondent med ett afrikanskt land som stationeringsort.

– Jag har länge varit väldigt intresserad av Afrika och följt med utvecklingen. Jag märkte att det fanns en liten nisch i journalistiken som kunde fyllas: ingen finländsk redaktion hade en Afrikakorrespondent, säger Lindström.

Innan Lindström flyttade till Nairobi jobbade hon bland annat som utrikesreporter för Svenska Yles utrikesredaktion.

I slutet av år 2017 var Liselott Lindström på en frilansresa i Sydafrika – men just då var det i Zimbabwe som det hände stora saker:

Robert Mugabes långa period vid makten var på väg att ta slut.

Liselott Lindström på plats i Harare.
Bildtext Liselott Lindström har hittills rapporterat mest från länderna i östra Afrika. "Det är både dyrt och tidskrävande att resa till exempel till länderna i västra Afrika".

Efter några samtal till Svenska Yle och Yles finska nyhetsredaktion började Lindström rapportera om stämningarna inför Mugabes avgång och festandet på gatorna när Mugabe avgått.

– Jag råkade komma in i Zimbabwe dagen före Robert Mugabes avgång så jag kunde rapportera direkt när det hände, berättar Lindström.

– Efter det frågade finska Yle om jag ville flytta till östra Afrika och jobba för dem mer bestående.

I mars 2018 flyttade Liselott Lindström till Kenyas huvudstad Nairobi för att jobba som frilanskorrespondent för Yles finska nyheter.

Lindström rapporterar regelbundet också för Svenska Yle och Sveriges tv.

Gamla och nya uppfattningar om Afrika

Under de senaste åren har Lindström också skrivit analyser och kolumner i Hufvudstadsbladet och tidningen Journalisten.

Förutom dramatiska nyhetshändelser som kraschade flygplan och våldsdåd har den finländska publiken via Lindströms reportage fått bekanta sig med helt andra slags fenomen.

Vad sägs om klassisk musik som räddaren i nöden när en sydafrikansk vinodlare försöker överleva torkan?

Två kvinnor och två män poserar.
Bildtext Deeq Mohamed (i mitten till vänster) var med om att grunda Gulivery. Han flyttade till Somalia för några år sedan efter att ha levt i exil i Storbritannien. Abdullahi Mohamed (i mitten till höger) bodde länge i Sverige och har återvänt til Somalia. Kvinnorna på bilden uppgav inte sina namn.
Bild: Liselott Lindström

Eller den somaliska företagaren Deeq Mohamed som återvänt från exilen i Storbritannien för att grunda ett matleveransföretag i Mogadishu?

Podd som fritidsprojekt

För några år sedan grundade Liselott Lindström tillsammans med journalisten Hanna Nordenswan en podd med fokus på Afrika.

Podden som bär namnet "Podden om Afrika", föddes från lite samma utgångspunkt som Lindströms flytt till Nairobi: det fanns en lucka att fylla.

– Vi ville bredda bilden av Afrika och också ta upp sådana frågor och fenomen som jag inte har möjlighet att göra radio- eller tv-inslag om.

– Vi funderade mycket över vem vi talar till i vår podd: är det de som inte vet så mycket om Afrika men är intresserade eller talar vi till de redan väldigt insatta. Jag tror att vi har landat någonstans mitt emellan, säger Lindström.

De två journalisterna gör podden utan att betalas ersättning för det. Podden utkommer med ett avsnitt per vecka.

– Vi gör det för vårt höga nöjes skull – och samtidigt är det ett sätt för oss båda att hålla oss uppdaterade.

Lindström har noterat att det fortfarande i dag är i synnerhet fattigdoms- och eländesnyheter från Afrika som når över nyhetströskeln.

Vissa länder och fenomen blir i total medieskugga.

Bland annat i nordiska medier utgör USA en tydlig kontrast till Afrika. Skeenden i USA får både omfattande och mångsidig synlighet.

– Vi tyckte det var absurt att det inte fanns en podd som handlade om Afrika med tanke på hur mycket som är på gång.

– Det är en enorm kontinent och utvecklingen i Afrika påverkar Europa i väldigt hög grad, säger Liselott Lindström.

Diskussion om artikeln