Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen möjlighet att frångå tuffa rekommendationer: "Lägesbilden är tyvärr inte bra"

Från 2021
Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen vid ingången till Vasa centralsjukhus.
Bildtext Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen är orolig för att incidenstalet stiger i området.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

På bara en vecka har incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt stigit rejält. Coronasamordningsgruppen ser ingen annan lösning än att förlänga de gällande rekommendationerna.

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt och leder samtidigt arbetet i Österbottens coronasamordningsgrupp. Gruppen möttes på tisdagseftermiddagen och kunde konstatera att coronaviruset igen sprider sig snabbare i sjukvårdsdistriktet.

- Vi var nere i ett incidenstal på 29, men nu är vi uppe i 61. Lägesbilden är tyvärr inte bra, säger Kinnunen.

Det innebär att samtliga starka rekommendationer som varit gällande i hela sjukvårdsdistriktet sedan före nyåret förlängs också efter den 17 januari.

Dels handlar det om rekommendationen att inte fler än 10 personer bör samlas till privata sammankomster. Det gäller nu fram till den 14 februari.

- Såklart hoppas vi kunna lindra den här rekommendationen efter det, vi vill ju alla kunna träffas och leva lite mera normalt. Vi övervägde att ha rekommendationen i kraft bara till sista januari, men samtidigt insåg vi att den här situationen inte är över på två veckor.

Gruppen kommer alltså att syna läget på nytt då det närmar sig medlet av februari och antingen upphäva rekommendationen eller förlänga den ytterligare.

Munskydd fortsatt viktigt

En annan central rekommendation är användandet av munskydd inomhus på allmänna platser. Coronasamordningsgruppen förlänger den rekommendationen ända tills den sista mars.

- Fast vaccinationerna kommer mera och mera så kan vi inte slappna av med att tvätta händer, hålla avstånd och använda munskydd. Vi ville att alla ska veta vad som gäller på den här fronten också lite längre fram, därför rekommenderar vi munskydd för så här lång tid framåt.

Kinnunen påpekar att man också valt att följa rekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd, THL, att även 12-åringar ska börja använda munskydd.

En person håller upp ett rosa munskydd av tyg.
Bildtext Nu ska vi använda munskydd åtminstone fram tills april. Coronasamordningsgruppen hoppas också att alla som kan distansarbeta gör det åtminstone fram till april.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Genom att förlänga rekommendationerna hoppas gruppen stävja utvecklingen, där fyra kommuner i distriktet nu befinner sig i epidemins värsta fas, spridningsfasen. Kinnunen nämner särskilt Malax, med ett incidenstal på 200 per 100 000 invånare för 14 dagar. Också Korsnäs, Korsholm och Jakobstad befinner sig i spridningsfasen, medan övriga kommuner befinner sig i accelerationsfasen.

- Det växlar snabbt. Nykarleby till exempel, där läget tidigare var allvarligt, är nu nere på noll. Och det finns andra kommuner också med noll fall, men som sagt så kan det svänga väldigt snabbt på en liten ort.

Kamp för att vaccinera samtidigt som brittisk mutation kommer starkt

Samtidigt känner ledamöterna i coronasamordningsgruppen nu viss frustration och vill skicka ett budskap vidare till landets nationella beslutsfattare och regering.

- Vi kan endast göra de här starka rekommendationerna för oss här på vårt område. Men vi rår inte på utlandsresorna och på vilka regler som ska gälla för dem som korsar gränsen, påpekar Kinnunen.

Kampen pågår redan för fullt att vaccinera alltfler finländare mot corona, samtidigt som en brittisk och sydafrikansk virusmutation riskerar få fotfäste också i Finland. Enligt Kinnunen diskuterade coronasamordningsgruppen det att det sannolikt inte räcker med obligatorisk testning av alla som kliver av ett flygplan i Helsingfors-Vanda.

- Du kanske är positiv nästa dag, men det syns inte på testet som togs på flygplatsen. Vi är bekymrade över den här situationen och ser att andra länder tar i bruk mycket tuffare reserestriktioner. Därför vill vi nu lyfta den här frågan och vänder oss till dem som kan påverka.

På onsdag ska regeringen samlas för att diskutera coronaläget och de muterade virusvarianterna.

Personer i en rulltrappa på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Vilka restriktioner ska gälla för dem som reser in till Finland? Det hoppas Österbottens coronasamordningsgrupp att man skulle tänka till kring ett par gånger till.
Bild: Silja Viitala / Yle

På tisdagen meddelade THL att 45 000 finländare nu är vaccinerade. Marina Kinnunen hoppas att takten ökar vartefter mer vaccin når landet.

- Hos oss går vaccineringsarbetet som det ska. Jag har fullt förtroende för att våra kommuner klarar av att vaccinera i den takt som vi får in vaccindoser.

Hur väl Österbotten står sig i vårens kamp överlag återstår ändå att se. Det gäller för invånarna att orka lite till, säger Kinnunen.

Diskussion om artikeln