Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Effektivt Vasa Sport tog full pott i Kuopio – Filip Riska avgjorde efter att pucken träffat domaren: "Ett av de märkligaste målen jag gjort"

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 21:52.
Filip Riska ler.
Bild: Markku Hyttinen / AOP

Sport bjöd inte på den finaste ishockeyn i bortamötet med KalPa – men det effektiva Vasalaget är svårstoppat just nu. Laget tog sjunde vinsten på åtta matcher efter ett märkligt segermål av Filip Riska.

Efter en lång förlustsvit har Vasa Sport verkligen ryckt upp sig i FM-ligan i ishockey. Sedan slutet på november har man bara förlorat en match.

I dagens bortamatch mot KalPa tycktes den långa bussfärden inledningsvis kännas i ”Örnarnas” ben. Under de första bytena tryckte Kuopiolaget effektivt spelet till Sports zon, och Alexander Ruuttu satte 1–0 för hemmalaget efter 2.38.

KalPas Aapeli Räsänen bjöd Vasalaget med i matchen två minuter senare. Han slängde slarvigt pucken från hörnet mot eget mål, där gästernas Janne Keränen var på alerten och satte kvitteringen.

Mot slutet av öppningsperioden fick Sports poängmaskin Michael Keränen ett friläge. Anfallaren gjorde inga misstag och satte pucken mellan Eero Kilpeläinens ben.

”Vi hade turen på vår sida”

Hemmalaget tryckte på också i den andra perioden och skapade bland annat flera fina lägen i spel med fem mot tre. Niko Hovinen i Sportmålet var ändå i vägen för allt, och med drygt två minuter kvar av andra perioden nätade Sport igen.

Aaro Vidgren hämtade pucken från hörnet och sköt en puck som såg ut att vara på väg klart förbi målet. Men en av matchens huvuddomare stod oturligt bredvid målet, och Vidgrens skott träffade honom i benet. Filip Riska var vaken framför målet och tryckte in Sports tredje för kvällen.

– Jag har gjort konstiga mål tidigare också, men det här tog nog plats bland de tre märkligaste målen jag någonsin gjort, sa Riska i Cmores sändning.

Niko Hovinen vaktar målet.
Bildtext Niko Hovinen har varit i form då Sport vunnit fyra matcher i rad.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Steg till slutspelsplats

KalPa kom inte ikapp i den tredje perioden heller. Aapeli Räsänen reducerade med fem minuter kvar, men Sebastian Stålberg säkrade Sportsegern efter att ha satt 4–2 i tom kasse.

– Vi spelade uppoffrande och hade turen på vår sida. Så här har det varit för oss på sistone. Vi har snackat om att man måste kunna vara effektiv trots att motståndaren pressar hårt. Siffrorna kanske inte talade för att vi skulle vinna, men vi gjorde fler mål, fortsatte Riska.

Tack vare segern tog Vasa Sport klivet över slutspelsstrecket. Laget har samlat 32 poäng på 22 matcher, och ligger på nionde plats, bara två poäng bakom femman KalPa.

I kvällens andra match höll Helsingfors IFK-målvakten Niilo Halonen nollan borta mot Jukurit. Tobias Winberg förde gästerna i ledning i den första perioden med karriärens första ligamål och Anton Lundell satte 2–0 i tom bur på slutet. HIFK ligger på fjärde plats i ligan.

Resultat, FM-ligan i ishockey:

Jukurit–HIFK 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)
18.55 Tobias Winberg (Sebastian Dyk-Mikko Kousa) 0–1
59.09 Anton Lundell 0-2 tm.

Målvakter:
Sami Rajaniemi Jukurit 10+5+9=24 (borta: 57.35-59.09, 59.35-60.00)
Niilo Halonen HIFK 5+5+7=17

KalPa–Sport 2–4 (1–2, 0–1, 1–1)
2.38 Alexander Ruuttu (Mikael Seppälä-Severi Immonen) 1–0
4.52 Janne Keränen 1–1
16.10 Michael Keränen (Niclas Lucenius-Eemil Erholtz) 1–2
37.44 Filip Riska (Aaro Vidgren-Valtteri Viljanen) 1–3
55.02 Aapeli Räsänen (Leevi Aaltonen-Jesse Graham) 2–3
59.40 Sebastian Stålberg (Stuart Percy) 2–4 tm

Målvakter:
Eero Kilpeläinen KalPa 5+7+4=16 (borta: 58.10-58.46, 58.50-59.40)
Niko Hovinen Sport 11+7+6=24

Diskussion om artikeln