Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Torghandlare oroliga över Åbo Salutorg – får inte parkera lastbilar på det nya torget

Från 2021
Uppdaterad 13.01.2021 08:37.
grupp människor som går en rundvandring och tittar på underjordiska parkering som byggs i åbo centrum
Bildtext Det nya torget ska ha en ny roll som en samlingspunkt utöver handelsverksamheten.
Bild: Arash Matin / Yle

Det nya Salutorget i Åbo för med sig problem för torghandlarna

8:30

Oro har uppstått bland flera försäljare på Salutorget i Åbo. Orsaken är att de inte kommer att få parkera på det nya torget med större fordon. Det här kan göra verksamheten mer arbetskrävande och dessutom leda till ökade kostnader för försäljarna.

Typen av fordon i fråga är alltså större lastbilar som kan fungera som mobila kylutrymmen för försäljare. Men dessa fordon ska i framtiden inte få synas på torget.

- Det är en del av en allmän utveckling mot att minska trafiken i centrum och dessa fordon skapar också en ostädad bild av torget, berättar torgparkeringens projektchef Janne Laine.

Laine berättar ändå att mindre skåpbilar och sådana försäljare som sköter sin försäljning direkt från sina fordon nog kommer att ha rätt att parkera på Salutorget under försäljningstid.

Missnöje över kommunikationen mellan parter

Då Yle Åboland kontaktade stadsmiljönämndens ordförande Saara Ilvessalo kom frågan om torgförsäljarnas oro som något av en överraskning för henne.

- Helheten med torget är ganska komplicerad då det är så många olika parter som gör beslut om flera olika element av torget. Då blir det stökigt, berättar Ilvessalo.

Ilvessalo uttryckte ett missnöje över hur kommunikationen mellan beslutsfattare fungerar.

- Jag har under processen gett kritiken att vi som politiker och representanter för folket inte har en tillräckligt bra helhetsbild av hur utvecklingen av torget kommer att se ut. Det hoppar hela tiden upp sådana här problem som på det stora hela kan verka smått, men som har en stor betydelse för Åboborna. Ett exempel är frågan om hur många laddningsstationer de nya elbussarna kan behöva, säger Ilvessalo.

Har man valt estetik över funktionalitet?

Lösningen för handlare som inte längre skulle få parkera sina mobila kylutrymmen på torget har varit att istället bygga permanenta kylutrymmen under jorden i samband med parkeringshallen.

Ett påföljande problem till detta är att lastbilar inte kan köra ner i parkeringshallen då inkörsrampen inte tillåter fordon med mer än 3 meters höjd.

Det i sin tur betyder att inlastningen i de nya kylutrymmena måste ske genom att tillfälligt parkera lastbilen på torget, lasta in varorna via hiss och sedan köra bort lastbilen.

Handlarna ska sedan fylla på sitt stånd genom att åka ner till kylutrymmena för att hämta sina varor, istället för att hämta varorna från sina lastbilar.

Försäljarna kan behöva ytterligare arbetskraft för den här uppgiften, arbetskraft som de inte nödvändigtvis har råd med.

Har man då placerat torgets estetiska intryck över funktionaliteten?

- Nej. Jag skulle säga att vi bara ändrat på funktionaliteten, och att det mera är en fråga om att utveckla torgets roll och funktion, säger Kirsi Eronen, som är utvecklingschef för stadsutvecklingsgruppen.

Salutorgets nya roll för staden är att det ska vara en samlingspunkt utöver endast torghandel och därför tas det visuella i större beaktande än förr.

Illustrerande vinterbild av hur Åbo nya Salutorg kommer att se ut.
Bildtext Illustrerande bild av hur det nya Salutorget kunde se ut.
Bild: Sigge-Valoa-Loci / Arkitekttävlingen för salutorget i Åbo

Enligt Eronen har en undersökning också gjorts om vilka försäljarnas behov av kylutrymmen är. Den undersökningen visade att 5-10 försäljare var i behov av sådana utrymmen.

Diskussion om artikeln