Hoppa till huvudinnehåll

Sport

René Fasel var inte beredd på att kramen med Lukasjenko skulle filmas – Kalervo Kummola tror att VM flyttas bort från Belarus

Från 2021
Uppdaterad 12.01.2021 22:47.
Alexander Lukashenko och Rene Fasel skakar hand
Bildtext Alexander Lukashenko och René Fasel träffades i Minsk på måndagen.
Bild: NIKOLAI PETROV / POOL

Internationella ishockeyförbundet IIHF:s styrelse har haft ett möte sedan ordförande René Fasels uppmärksammade träff med Belarus president Aleksander Lukasjenko. ”Fasel var nog lite bestört efter bilderna”, säger Kalervo Kummola till Yle Urheilu.

Bilderna på IIHF-bossen René Fasel som kramades hjärtligt med den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko spreds som en löpeld på nätet.

På tisdagskvällen rapporterade Fasel för IIHF:s styrelse om hur snacket i Minsk gått. Och nu tyder allt mer på att förbundet lyssnar till den enorma kritiken mot VM i ett oroligt Belarus och ger Lukasjenko-regimen nobben.

IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola avslöjar för Yle Urheilu att mötet avklarades i god ton.

– Det ser nog ut att svänga i den riktning som jag representerat hela tiden. Vi börjar säkert se på andra alternativ, men officiellt är vi inte så långt. Vi behöver lite mer tid för att gå igenom de andra alternativen. Kanske det vore lättast att ordna mästerskapet i till exempel Lettland, funderar Kummola i Yle Urheilus intervju.

Inte heller Fasel verkade förespråka spel i Belarus.

– Han lär också ha pressats ganska hårt av schweizisk media, säger Kummola.

”Det var ganska chockerande bilder”

Ända sedan presidentvalet i somras har det varit stora protester i Belarus mot ledningen. Myndigheterna har svarat med våld och fängslanden, människorättsorganisationer har riktat skarp kritik mot landet och sättet medborgarna i Belarus behandlas.

Enligt Kummola, som slog fast i höstas att Belarus borde fråntas mästerskapet, diskuterade man också krambilderna på Fasel och Lukasjenko under mötet.

– Han (Fasel) var nog lite bestört själv också. De hade väl kommit överens om att media inte skulle närvara, men så blev det inte. Det här bevisar bara hur Lukasjenko vill få igenom sin propaganda också den här vägen. Det var ganska chockerande bilder.

– De hade presenterat ett ganska politiskt uttalande för Lukasjenko. Det ska komma ett pressmeddelande om det senare. Där fanns många krav kring politiska ångar och annat.

– Den belarusiska presidenten accepterade största delen av kraven, men de viktigaste punkterna gick han säkert inte med på, vilket är lätt att gissa, menar den finländske hockeybasen.

Kalervo Kummola och René Fasel under en presskonferens.
Bildtext Kalervo Kummola och René Fasel.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Beslutet närmar sig

Senast den 27 januari måste man fatta beslut om herr-VM i ishockey. Den dagen har IIHF ett möte om mästerskapen.

Kummola tror att man lyckas hålla sig inom tidsramen.

– Nästa vecka jobbar vi på det och sedan kontaktar vi deltagarländerna. 27 januari har vi säkert möte i vilket fall som helst, då måste vi få beslut till stånd. Det ser ganska positivt just nu.

– Först måste vi göra ett politiskt beslut, och sedan finns det många frågor kring det ekonomiska. Vi jobbar vidare i lugn och ro.

VM i ishockey var planerat att gå av stapeln i Belarus och Lettland med start den 21 maj.

Texten är en förkortad översättning av Yle Urheilus artikel "Rene Fasel tyrmistyi, kun halailukuvat Lukashenkan kanssa päätyivät julkisuuteen – Kalervo Kummolan mukaan MM-kisat siirtymässä pois Valko-Venäjältä", skriven av Simo Arkko.

Diskussion om artikeln