Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringskris i Estland på grund av korruptionsmisstankar - premiärminister Jüri Ratas avgår

Från 2021
Uppdaterad 13.01.2021 12:47.
Porträtt på Jüri Ratas.
Bildtext Estlands premiärminister Jüri Ratas från Centerpartiet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Estlands premiärminister Jüri Ratas avgår och landet befinner sig härmed i regeringskris.

Jüri Ratas meddelade på morgonnatten att han lämnar sin post. Det rapporterar det estniska rundradiobolaget ERR.

Bakom händelsen ligger misstankar om korruption i Ratas parti Centerpartiet, rapporterar nyhetsbyrån BNS. Landets riksåklagare misstänker både partiet och flera personer för korruption i samband med bygget av ett köpcenter.

Ratas är personligen inte misstänkt för korruption, men hans partisekreterare är det. Därför har Ratas valt att avgå av samvetsskäl.

Bland de misstänkta finns förutom Centerpartiets partisekreterare också finansministerns rådgivare, skriver Yle Uutiset. Rådgivaren hör till ett annat av regeringspartierna, nationalkonservativa Ekre.

Avgående premiärministern Jüri Ratas sa i sitt avgångstal att han inte har känt till de kritiserade finansieringsarrangemangen kring köpcentret.

Fem personer inblandade, tre har namngetts

Enligt uppgifter har affärsmannen Hillar Teder i Estland lovat Centerpartiet en miljon euro i donationer i samband med byggandet av Porto Franco-köpcentret alldeles intill hamnen i Tallinn.

Affärsmannen har i sin tur beviljats bygglov för till exempel vägar till området.

Affärsmannen ska också ha betalat finansministerns rådgivare Kersti Kracht från nationalkonservativa partiet Ekre. Vad pengarna har använts till är tillsvidare oklart.

Enligt Svenska Yles medarbetare i Estland, Gustaf Antell, spekuleras det att fem personer är inblandade i korruptionshärvan, varav tre hittills namngetts.

- Många tittar nu mot Ekres håll och undrar om partiet är inblandat, säger Antell.

De här spekulationerna har upphört nästan helt under dagen.

Enligt Antell är det för tidigt att säga om det blir nyval i Estland.

- Regeringen sitter inte kvar, Ratas är en såpass stark som ledare. I Estland har regeringarna fallit väldigt många gånger under årens lopp, det är inte ovanligt, men det har aldrig tidigare ordnats nyval, förklarar Antell.

Källor: ERR, STT, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln