Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En regnskogsyta nästan lika stor som Sverige har försvunnit under ett decennium - kan leda till fler epidemier

Från 2021
En illgrön groda med röda ögon fotad på ett blad i regnskogen.
Bildtext En rödögd bladgroda fotograferad på Costa Rica.

Världens regnskogar försvinner i rasande takt, visar en ny rapport från miljöorganisationen WWF. Det här kan leda till att sjukdomar som smittar från vilda djur till människan ökar.

Under det senaste decenniet har 43 miljoner hektar regnskog förstörts, en yta nästan lika stor som Sverige. Mest har regnskogen förstörts i Asien, Sydamerika och Afrika enligt WWF:s rapport.

Orsakerna till att regnskogen skövlas är olika beroende på var i världen man är, men en stor bov är matproduktionen. I till exempel Sydamerika skövlas skog för att odla soja och föda upp nötkreatur.

I Afrika är det den växande befolkningen, småodlingen och behovet av ved som gör att regnskog huggs ner.

I Asien får regnskogen ofta ge plats åt olika plantager.

Regnskogarna skyddar oss från epidemier

WWF vill betona vikten av att skydda våra regnskogar eftersom de är ett viktigt redskap i kampen mot klimatuppvärmningen.

Dessutom förhindrar regnskogarna att farliga sjukdomar sprids från djur till människor.

Flera epidemier, bland dem coronaviruset, har nämligen fått sin början efter att de spridit sig från vilda djur till människor.

“Då regnskogarna blir mindre, ökar vilda djurs kontakt med människor vilket ökar risken för att sjukdomar sprids” skriver skogexpert Maija Kaukonen på WWF Finland i ett pressmeddelande.

Miljöorganisationerna vill se EU-lag om avskogning

I december överräckte WWF tillsammans med flera andra miljöorganisationer ett ställningstagande till EU som krävde en EU-lag som stoppar varor från att driva på avskogningen.

Ställningstagandet hade skrivits under av 1,1 miljoner européer.

Enligt WWF bidrar efterfrågan på kött och soja inom EU till hela 10 procent av den globala avskogningen och skogsförstörelsen.