Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Premiärminister Jüri Ratas tar sitt politiska ansvar – men skuggan över hans Centerparti är längre än lång

Från 2021
Uppdaterad 13.01.2021 17:11.
Bild av Jüri Ratas som går förbi en massa mediemikrofoner. Påklistrat är en porträttbild av reporter Gustaf Antell.
Bildtext Ratas visade i dag att han förstår vad politiskt ansvar innebär, skriver Gustaf Antell.
Bild: Yle/AOP

När premiärminister Jüri Ratas självmant avgår bryter han en lång tradition bland manliga politiker i Estland. Det mesta tyder på att han inte själv är inblandad i skandalen, men han tar politiskt ansvar.

Först kan jag konstatera att spekulationerna om det andra regeringspartiet Ekres roll har till stor del lagt sig här i Tallinn.

Säkerhetspolisen meddelade på tisdagen att den inte ännu namnger två av de fem personer som är misstänkta för korruptionsbrott.

Nu har det kommit fram att det av allt att döma handlar om två affärsmän, inte politiker. Spekulationerna om Ekre berodde på att en av de huvudmisstänkta är finansminister Martin Helmes rådgivare.

Vad har alltså hänt?

Den stora nyheten kom strax över klockan tre i natt, då premiärminister Jüri Ratas lämnade ett flera timmar långt möte med Centerpartiets ledning och steg fram framför kamerorna.

– Efter att ha konsulterat med mina partikamrater i 14–15 timmar har jag beslutat att på grund av omständigheterna stiga tillbaka från positionen som Estlands premiärminister.

Ratas betonade att åklagarämbetet misstänker korruptionsbrott, men att ingen ännu har konstaterats vara skyldig. Därför är det värt att notera att han också uttryckte förtroende för åklagarna.

– Jag är övertygad om att de institutioner som utreder det här gör sitt jobb professionellt, opartiskt och att de får reda på sanningen.

Porträtt på Jüri Ratas.
Bildtext Jüri Ratas i natt. I morse lämnade han in sin avgångsbegäran till president Kersti Kaljulaid.
Bild: AFP / Lehtikuva

Själva korruptionsskandalen handlar om ett stort byggprojekt i Tallinns hamnområde – Porto Franco. Där byggs ett köpcentrum med kontorslokaler och bostäder på paradplats.

De flesta som kommer med färja till Tallinn passerar Porto Franco på vägen till centrum eller Gamla stan.

Enligt åklagarna lovade affärsmannen Hillar Teder att donera Centerpartiet upp till en miljon euro för vissa viktiga bygglov. Mer exakt verkar det röra sig om tillstånd att bygga viktiga tillfartsvägar.

Löftet har Teder givit i diskussion med Centerpartiets partisekreterare Mihhail Korb. Hittills har Teder betalat 120 000 euro av den summan i form av politiska donationer.

Min avgång betyder att regeringskoalitionen är slut

― Jüri Ratas, premiärminister

Teder har under årens lopp donerat stora pengar till flera politiska partier och det är inte i sig förbjudet i Estland. Tvärtom utgör enskilda stora donationer en viktig andel av partiernas inkomster.

Men här rör det sig alltså om ett fall där donationen tydligt är kopplad till ett förväntat, och utlovat, politiskt beslut.

Vem inom Centerpartiet som visste om det här är oklart. Ratas säger att han inte gjorde det och riksåklagaren misstänker inte Ratas.

Centerpartiet har också makten i Tallinns stadsstyrelse och har historiskt sett varit inblandat i flera korruptionshärvor i huvudstaden.

Myndigheterna har sökt igenom stadsstyrelsens lokaler, inklusive borgmästarens kontor

― Mihhail Kõlvart, Tallinns borgmästare

Det var från stadshuset den ökände Edgar Savisaar styrde över både Tallinn och Centerpartiet på en gång största delen av perioden 2001 till 2015.

När Ratas tog över partiet efter Savisaar hade Centern gått igenom, och dömts i, så dyra rättsprocesser att partiet var bankrutt. Det fina huvudkontoret i Gamla stan måste säljas.

Ratas lovade att reformera attityderna till korruption inom partiet.

Fläckfritt har det inte gått, senast i våras beskylldes partisekreterare Korb för att ha tagit emot svarta pengar till partikassan.

I höstas avgick undervisningsminister Mailis Reps för att hon använde tjänstebilen med chaufför för privata arrangemang.

Men Ratas har ändå framstått som en helt annan sorts ledare än Savisaar någonsin var. Ratas visade också i dag att han förstår vad politiskt ansvar innebär.

Den tredje parten är finansministerns rådgivare

Åklagarmyndigheten misstänker också finansministerns rådgivare Kersti Kracht för både tagande av muta och handel med inflytande.

Kracht misstänks för att personligen ha bett om hundratusentals euro för att hjälpa Hillar Teder att få ett förmånligt lån med statliga lånegarantier.

Enligt åklagaren misstänks Kracht och Teder för brott av första graden, medan Korb och Centerpartiet misstänks för något lindrigare brott av andra graden.

Kracht har tidigare gjort sig känd bland journalister för sitt inflytande på finansminister Martin Helme, som också är det nationalkonservativa partiet Ekres ordförande.

Helme har bland annat kritiserats för att ha tagit kontraproduktiva beslut i kampen mot penningtvätt.

Kracht är själv medlem i Ekre.

Hur går det nu?

Stycket uppdaterades vid 17-tiden

Regeringen faller, det är klart, men i Estland finns det en tradition av att lösa regeringskriser utan nyval. Det har inte ordnats nyval i Estland sedan Sovjetunionens fall.

Oppositionen ser stark ut och president Kersti Kaljulaid har redan utsett marknadsliberala Reformpartiets partiledare Kaja Kallas till regeringssonderare.

Reformpartiet har fler mandat än Centern och tillsammans med det andra oppositionspartiet Socialdemokraterna kommer de upp till 44 av 101 mandat i parlamentet Riigikogu.

Centern är antagligen ute ur bilden för en tid, men helt säkert är det inte. Partiets viceordförande Mailis Reps säger att Centern gärna ingår i en trepartikoalition med Reformpartiet och liberalkonservativa Isamaa.

Ekre vill ingen samarbeta med.

I praktiken ser kanske ändå en gammal klassiker med Reformpartiet, Socialdemokraterna och liberalkonservativa Isamaa ut som den starkaste kandidaten.

Det brukar sluta med bråk, men drygt två år, till nästa val, ska de väl klara av.

Eller bara Reformpartiet och Centern eftersom en tvåpartiregering brukar vara lättare att hantera.

Men det här är bara spekulationer. Estniska regeringsförhandlingar har överraskat många gånger förr.

Kaupunkinäkymä ylhäältä, Tallinnan vanha kaupunki, Toompean linna
Bildtext Tallinn i vinterskrud.
Bild: Petteri Bülow / Yle