Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tufft år för företagsrådgivarna i Vasaregionen - coronan till trots grundades företag i vanlig takt

Från 2021
Frihetsstatyn på torget i Vasa.
Bildtext Trots coronan grundades lika många företag som under ett genomsnittsår i Vasaregionen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Företagen behövde mycket stöd och råd under coronaåret. - Året var extremt jäktigt för våra rådgivare, säger Vaseks vd Stefan Råback. Trots coronan startades lika många företag som under ett vanligt år.

Vasek är ett närings- och utvecklingsbolag som ägs av kommunerna i Vasaregionen.

Rådgivningen och kundkontakterna ökade ordentligt jämfört med 2019 och en stor del hade att göra med problem orsakade av coronaviruset.

Vasek hade också hand om ansökningarna för ensamföretagarstödet som öppnades för ansökning i april. Vasek gav beslutsförslag och kommunerna beviljade stödet. Totalt beviljades över 1,4 miljoner euro i ensamföretagarstöd till Vasaregionens företag.

Vasek hjälpte också företagen med att ansöka om andra stöd. Till exempel ett belopp på 3,2 miljoner euro beviljat av NTM-centralen och 3,5 miljoner euro beviljat av Business Finland.

– Året var extremt jäktigt för våra företagsrådgivare, men oberoende distansjobbförhållandena har alla våra kunder fått den rådgivning de behövt på ett eller annat sätt. Kundvolymerna ökade märkbart och vi riktade våra resurser framförallt till att hjälpa företagen med anknytning till coronakrisen, säger Vaseks vd Stefan Råback i ett pressmeddelande.

Företag grundades trots omständigheterna

Trots coronan grundades lika många företag som under ett genomsnittsår.

År 2019 var ett rekordår på Startia när det gäller nygrundade företag: gränsen på 200 företag överskreds för andra gången under Startias verksamhet.

Startia är Vasaregionens Nyföretagscentrum och sorterar under Vasek.

– I förhållande till detta var 181 nystartade företag med vår hjälp ett bra resultat under coronaåret 2020, det ligger helt på den genomsnittliga nivån för de senaste tio åren, säger Startias direktör Tommi Virkama i pressmeddelandet.

Diskussion om artikeln