Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hemvårdarna i Östnyland har grävt fram bilar ur snödrivor och flyttat fram besök: "Vi har haft kämpigt, men vi har klarat det"

Från 2021
Uppdaterad 14.01.2021 08:42.
Insnöad bil putsas i snöyra,
Bildtext Hemvårdarna har fått gräva fram sina bilar flera gånger om under de senaste dagarna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

De östnyländska hemvårdarna har haft det motigt i det obarmhärtiga vintervädret. Oplogade vägar och gårdar, dålig sikt, isbildning och fastkörning i snödrivor har gett utmaningar både dag och natt.

Den stora mängden snö som fallit under de senaste dygnen har varit lika svårbemästrad i centrum av Lovisa som ute på landsbygden.

- Nog skulle jag säga att det är överallt, på alla våra områden är det samma problem. Inte är det skillnad om det är i centrum eller nere i Kungsböle eller Virböle, säger hemvårdsledare Satu Nybondas i Lovisa.

På tisdagen (12.1) hade hemvårdspersonalen stora problem både med att ta sig fram i trafiken och med att hitta parkeringsplatser.

- Det har varit svårt att ta sig fram till dem som bor i egnahemshus. Ingen har plogade vägar och lika till att parkera här i centrum när gatorna är fulla med snö så får man ingen plats.

I centrum valde hemvårdare också att lämna bilen och ty sig till apostlahästarna istället.

Hon var tre gånger fast i någon snöhop förra natten och en gång fick hon ta bärgningsbilen för att ta loss bilen.

hemvårdsledare Satu Nybondas i Lovisa

I Lovisa kan flera klienter ta sig ut ur sina lägenheter på egen hand, men en del är bundna till det egna hemmet.

- Igår kväll kom hemvårdaren nog fram till klienten för gården var plogad, men själva Pernåvägen var i sånt skick att man nästan inte kom fram. Där var det nog besvär igår afton när det kom ner så tusan med snö, säger Nybondas.

Traktor plogar snö i centrum.
Bildtext Det snöade så kraftigt att plogbilarna hade svårt att hänga med.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Trots ovädret har hemvårdspersonalen klarat sig oskadda och lyckats nå alla klienter på ett eller annat sätt.

- Det var problem för en av nattarna. Hon var tre gånger fast i någon snöhop förra natten och en gång fick hon ringa bärgningsbilen för att ta loss bilen så att hon kom vidare.

Onsdagsmorgonen gav ingen större tröst för hemvårdspersonalen i Lovisa.

- Dom är ute på rundor och jag vet flera som har varit fast i någon snödriva och fått lite hjälp av någon med att komma loss.

I centrum är denna någon till exempel en arbetskollega, men är man i Virböle eller vid Bruket ringer man någon granne eller bonde och ber den komma och hjälpa med traktorn.

Om situationen så kräver ringer man efter bärgningsbilen.

- Jag har idag varit och köpt nya spadar till våra leasingbilar som de har med sig. Vi har haft kämpigt, men vi har klarat det, säger Nybondas.

Trygghetstelefonen kan larma dygnet runt
Bildtext Vissa ärenden kan skötas per telefon om vårdaren är förhindrad.
Bild: Yle/Carmela Walder

Klienterna har haft stor förståelse för hemvårdarnas situation och ingen har varit upprörd om besöket försenats eller skjutits fram.

- Jag tror inte att någon har klagat på våra flickor att dom är försenade idag och inte igår heller.

Om en klient av någon orsak inte kan eller behöver nås fysiskt i hemmet kan många ärenden skötas via telefon- och videosamtal över nätet.

Alla klienter har nåtts och mår bra i Sibbo

Även i Sibbo har hemvårdarna fått trotsa väder och vind, men lyckats utföra arbetsuppgifterna med hedern i behåll.

- Det är en utmaning när det finns så mycket snö men ganska bra har det gått kan man säga, säger Leena Kokko, direktör för social- och hälsovårdsväsendet i Sibbo.

Erfarenheten motsvarar rätt långt den hemvårdspersonalen har haft i Lovisa de senaste dagarna.

Liksom i Lovisa är hemvårdarnas bilar utrustade med spadar och sand, som har behövts när bilen suttit fast i snön.

Hus intäkt i snö.
Bildtext Klienter som bor i villor har svårt att skotta snö fram till ytterdörren.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Bristfällig plogning och stora snömassor i synnerhet på mindre lands- och skogsvägar har utgjort de största utmaningarna.

- Vi kan vid behov ringa efter bärgningstjänst. Igår behövde vi tjänsten, men inte längre idag. Det är en resurs och hela personalen har deras telefonnummer med sig, säger Kokko.

Besöken har i viss mån försenats på grund av dåligt väglag då många klienter bor ute i byarna och det tar tid att köra mellan hushållen.

- Alla klienter har nåtts och mår bra, säger Kokko.

Kommunen har möjlighet att kalla in vikarier och extra personal ifall situationen så kräver.

- Men vi måste också vara färdiga att ringa till klienten och kolla om vi har möjlighet att till exempel byta duschdagen till en annan, säger Kokko.

Också i Sibbo kan personalen och klienterna vid behov sköta ärenden via telefon- eller videosamtal.

Förseningar för att porten frös fast

Vinterstormen gav hemvårdarna i Lovisa och Sibbo de största utmaningarna under måndagen och tisdagen. I Borgå verkar problemen ha börjat ett dygn senare.

- Gårdagen var överraskande lugn. Lite problem var det i snödrivor och på landsbygden, men idag har det varit kaos här i Borgå, säger Krister Lindman som är servicechef för hemvården.

När personalen anlände till sin arbetsplats klockan sju på onsdagsmorgonen möttes de av en ovälkommen överraskning.

- Vi har fått kontakta kunder för att skötarna inte har sluppit iväg från arbetsplatsen. Vi har portar genom vilka man kör ut leasingbilarna från innergården och dom hade frusit fast. Det tog en tid innan de kom iväg, säger Lindman.

Krister Lindman är servicechef inom hemvården i Borgå.
Bildtext Servicechef Krister Lindman inledde dagen med att koordinera hemvårdarnas arbetsdag.
Bild: Yle/Anna Savonius

Även i Borgå var kunderna förstående och meddelade huruvida de klarar sig själva under onsdagen.

- Det är många kunder som också har ringt och sagt att hej idag behöver ni inte komma för vi vet hur vädret är. Kunderna har förstått när vi har ringt och berättat hur läget är.

Målet är att försöka besöka kunderna på plats, men även i Borgå nås alla via telefon- och videosamtal.

- Vi har 25 klienter som har distansvård och som vi tar kontakt med via pekplatta, så att vi ser kunderna och kunderna ser skötaren.

Personalen rör sig dagligen med leasingbilar eller egna bilar, men vintern med snöstormar kommer alltid som en liten överraskning.

- Vi har en servicekille som på morgnarna ser till att bilarna är snöfria och isen skrapad från fönstren. På det sättet har vårdarna hjälp nu på vintern med att bilarna är körklara direkt klockan sju på morgnarna när de kommer på jobb, säger Lindman.

Besvärligare läge på landsbygden

Hemvårdarna i Borgå har flera uppgifter som ska uträttas i samband med klientbesök.

Att sörja för hälsa och personlig hygien hör till de främsta, men också att bland annat hämta posten från postlådan för klienter som bor i småhus, om inte klienten själv klarar av det.

Snöröjning ska också utföras till den del som åtgärden är nödvändig för att trygga framfarten.

Traktor röjer snö på gård.
Bildtext Det tar flera dagar att ploga bort all snö från gator och trottoarer i en stad.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lindman har en klar uppfattning om att det är svårare för hemvårdarna att nå klienterna på landsbygden än i centrum.

- Det är absolut värre. Jag garanterar idag på eftermiddagen när våra närförmän tar kontakt så är det säkert att de inte har kommit fram på landsbygden, men det är också jättesvårt här i centrum idag. Det är otroligt mycket snö i centrum.

Lindman tycker att plogningen är undermålig, men förstår att arbetsbördan nu är enorm och att all utrustning inte kan vara överallt på samma gång.

Diskussion om artikeln