Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen diskuterade coronaläget – besked från förhandlingarna väntas i dag

Från 2021
Uppdaterad 14.01.2021 09:02.
Marin: Nu är det inte läge att lätta på restriktionerna - Spela upp på Arenan

Regeringen samlades på onsdag kväll i Ständerhuset för att diskutera coronaläget, vaccinationer och reglerna för sammankomster. Också kulturens och idrottens behov av stöd lär finnas på agendan. På onsdag kväll uppgav Statsrådet att besked från förhandlingarna kommer först på torsdag.

– Nu är det inte läge för att lätta på restriktionerna. Mitt besked till regionerna och kommunerna är att fortsatt hålla fast vid sina restriktioner. Det är till och med möjligt att de skärps, sa statsminister Sanna Marin då hon anlände till Ständerhuset på onsdag kväll.

Strax efter klockan 20 kom beskedet från Statsrådets kommunikationsavdelning att förhandlingarna fortfarande pågår och att ingen presskonferens kommer att ordnas under onsdagskvällen. Hur länge förhandlingarna kommer att pågå kunde Statsrådet inte uppskatta.

Hör ministrarnas kommentarer inför förhandlingarna här nedan (på finska):

Hur stoppa spridningen av det muterade coronaviruset? Regeringen kommenterar - Spela upp på Arenan

Nya coronamutationer föremål för diskussion

Trots att antalet nya coronafall har minskat på sistone, är den nya mutationen av coronaviruset en osäkerhetsfaktor och något som regeringen måste ta i beaktande.

– Även i Finland finns det en risk att viruset börjar sprida sig fortare. Själv har jag ansett att man hellre borde handla tidigare och kraftigare än att vänta för länge, sa statsminister Marin innan förhandlingarna i Ständerhuset.

I bakfickan har regeringen nya instruktioner för de regionala myndigheterna, som ska kunna reagera snabbare och tuffare om situationen kräver det.

Regeringen förlängde restriktionerna för inresor till Finland för snart en vecka sedan. Gränskontrollerna fortsätter åtminstone en månad.

Den här åtgärden motiverades med det dåliga epidemiologiska läget i världen.

En kvinna med munskydd på sig i London. Hon står bredvid en skylt som uppmanar britterna att stanna hemma och följa de rådande coronarestriktionerna.
Bildtext Coronamutationer från bland annat Storbritannien har påträffats i Finland. Regeringen funderar nu på vilka åtgärder som krävs för att stoppa spridningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det kan bli svårare att resa till Tallinn av familjeskäl

Regeringsförhandlingarna på onsdagskvällen lär till stor del ha handlat om coronatester vid gränserna och ytterligare skärpningar av resereglerna.

Det kan till exempel handla om det blir svårare att på grund av familjeskäl resa mellan de baltiska länderna och Finland.

Trafiken mellan Estland och Finland är tät. Under den första veckan i januari rörde sig över 30 000 fartygspassagerare mellan de två länderna. Coronaläget i Estland har snabbt försämrats.

Svårtolkad situation och svåra politiska frågor

Situationen just nu är svårtolkad. Antalet nya bekräftade coronafall i Finland har minskat under de senaste veckorna. Samtidigt är coronaläget svårt ute i Europa.

Kirsi Varhila i vinterklädsel.
Bildtext Jag hoppas att vi inte lättar på restriktionerna förrän vi har en klarare bild av hur coronamutationerna fungerar, säger kanslichefen Kirsi Varhila på SHM.
Bild: YLE

Många regioner har därför övervägt att lätta på restriktionerna, men kanslichefen Kirsi Varhila på Social- och hälsovårdsministeriet har höjt ett varnande finger.

– Jag hoppas att vi inte lättar på restriktionerna förrän vi har en klarare bild av hur coronamutationerna fungerar, säger hon.

Regeringspartierna lär vara överens om att det är viktigt att mota virusmutationerna i grind.

Men svårigheterna är många. Ett beslut om att göra det svårare för arbetstagare från Estland är politiskt knepigt, eftersom byggnadsindustrin är beroende av estnisk arbetskraft.

Obligatoriska coronatester vid gränsen är också svåra att införa eftersom de här besluten måste tas av läkare med stöd av smittskyddslagen.

Beredskapslagen kan behövas tills nya smittskyddslagen är godkänd

Inför onsdagens förhandlingar sa statsminister Sanna Marin (SDP) att regeringen inte kommer att diskutera beredskapslagen.

Regeringen har dragit sig för att ta till lagen – men inför onsdagens förhandlingar var frågan om coronahotet nu är så stort att beredskapslagen skulle vara motiverad.

Beredskapslagen skulle i så fall vara aktuell fram till mitten av februari. Riksdagen borde då ha hunnit godkänna förändringar i smittskyddslagen som kommer att ge myndigheterna större befogenheter i kampen mot coronaviruset.

Men läget i Finland är trots allt väldigt lugnt i jämförelse med resten av världen. I förhållande till befolkningsmängden är situationen bättre endast på Island och i Vatikanen.

Uppdaterad 13.1.2021 klockan 17.19 med statsminister Marins kommentar.

Uppdaterad 13.1.2021 klockan 18.15 med ytterligare kommentarer av Marin.

Uppdaterad 13.1.2021 klockan 20.24 med uppgiften att förhandlingsresultat inte fås under onsdagen.

Diskussion om artikeln