Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mannen som är misstänkt för morden på Viking Sally hotade 2015 sitt ex: "Jo jeg er morder og kan bevise det"

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 10:00.
Grafik över hur det såg ut på Viking Sallys däck då offren hittades. En rödfärgad figur ligger och en annan rödfärgad figur lutar sig mot en vägg då tre blåfärgade figurer kommer fram till dem.
Bildtext Grafik över hur det såg ut på Viking Sallys däck då offren hittades. Bilden är gjord av Yles grafiker enligt vad den danska mannen berättade år 1987.
Bild: Ilkka Kemppinen

Den danska man som är åtalad för mord på passagerarfartyget Viking Sally har efter händelserna 1987 gjort sig skyldig till flera allvarliga brott. Han har också för flera personer berättat att han har dödat människor.

Någon dödade i juli 1987 tysken Klaus Schelkle och skadade svårt hans flickvän Bettina Taxis på passagerarfärjan Viking Sallys däck. Den danska mannen har i flera tiotals år ansetts vara huvudvittne, men 2016 började polisen misstänka honom för brottet.

Mannens senaste fängelsestraff är från 2017. Då dömdes han bland annat för olaga hot mot sin exfru. Tidningen Ilta-Sanomat var först i Finland med att berätta om mannens brottsliga bakgrund. Före det hade Ekstra Bladet i Danmark berättat om honom.

Mannen har inte velat ge någon intervju, men han har via sin advokat hävdat att han är oskyldig till brott mot liv ombord på Viking Sally. Han har sagt att han frivilligt kommer att komma till rättegången i Finland i maj.

"Jeg kan være ond"

Då mannen hotade sin exfru lät han i textmeddelanden förstå att han var en mördare som inte hade åkt fast. Uttalandena framgår ur dokument som Yle fått av danska domstolar:

du har ret jeg kan være ond for jeg har slået IHJEL TO gange før

Ur en annan dom framkommer att mannen har gett vinkar också till polisen om att han har dödat en människa. År 2016 skrev han ett brev till polisen och åklagarmyndigheten där han kallade sig själv en tickande bomb.

Det är inte ovanligt att kriminella utan grund skryter med att de dödat någon, och det bevisar inte att någon är skyldig.

Domstolen ansåg ändå att textmeddelandena var "avsedda att skapa allvarlig rädsla för exfruns liv, hälsa eller välfärd".

jo jeg er morder og kan bevise det men så ryger Jeg i fængsel for lang tid og det skal jeg ikke for så slipper du fra min HÆVN SOM VIL KOMME NÅR DU IKKE VENTER DET

Mannen hotade sin exfru 2015, och saken avgjordes i rätten 2015–16. Polisen i Åbo har sagt att brottsutredningen kring mordet på Viking Sally öppnades på nytt år 2016 då polisen fick ny information om fallet.

Varken utredningsledare Veli-Matti Soikkeli eller distriktsåklagare Kai Selander kommenterar om domen om olaga hot eller om mannens uttalanden har något att göra med att utredningen tog ny fart.

Förutom att mannen dömdes för olaga hot, så dömdes han bland annat också för försök till grov misshandel, eftersom han kastat in självgjorda bomber i sin exfrus sovrum.

Rymde med sked från fängelset

Ur domstolshandlingarna framgår att mannen då han fick sin dom för olaga hot så hade han tillbringat sammanlagt 19 år av sitt liv i fängelse. Mannen har använt flera olika namn, och hans brott har blivit omnämnda också i finska tidningar.

År 1998 skrev Helsingin Sanomat om mannen som en "påhittig dansk rymling", eftersom mannen då flera gånger rymt från danska fängelser. Enligt tidningen hade han två gånger rymt från fängelse med hjälp av stegar han själv tillverkat.

Tidigare hade han rymt från ett annat fängelse genom att gräva en tunnel under muren med hjälp av en tesked.

Efter en av rymningarna definierade polisen honom som farlig, men då blev han upprörd och skickade ett postkort till polischefen: "Hur går det, chefen? Prata inte skit, jag är inte farlig. Jag är en trevlig person."

Ektstra Bladet bekräftar in sin artikel samma rymningar. Efter rymningarna kallades han en tid för "udbryderkonge".

Enligt de dokument Yle fått och enligt uppgifter i danska medier innefattar mannens brottshistoria också åtminstone rån, vapenbrott, ekonomiska brott och hot.

Enligt Ekstra Bladet genomförde mannen 1994 den största guldkuppen i Danmark på 200 år då han stal den ovärderliga Tissø-ringen. Vikingaringen på 1,8 kilo i guld är ett av de största guldfynden från forntiden.

Klaus Schelkle och Bettina Taxis i Stockholm innande steg ombord på Viking Sally.
Bildtext Råkade det tyska paret Klaus Schelkle och Bettina Taxis ut för den danska mannen ombord på Viking Sally år 1987? I maj 2021 börjar rättegången i Åbo.
Bild: Polisen.

Artikeln baserar sig på Viking Sallyn murhasta syytetty uhkasi exäänsä 2015: ”Olen murhaaja ja voin todistaa sen” – pakeni vankilasta kaivamalla tunnelin lusikalla skriven av Tuomas Rimpiläinen. Den har översatts av Linus Hoffman.

På andra språk

Diskussion om artikeln