Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Representanthuset har röstat: Trump blir den första presidenten att två gånger ställas inför riksrätt

Från 2021
Uppdaterad 14.01.2021 05:32.
President Donald Trump talade till journalistkåren innan han steg ombord på Air Force One. Trump är påväg till Texas.
Bildtext Åtalspunkten – uppsåtligt anstiftan till uppror – är den grövsta att någonsin läggas fram mot en sittande president i USA:s historia.
Bild: AFP / Lehtikuva

Exakt en vecka efter Capitolium stormades samlades USA:s representanthus i samma byggnad för att rösta om att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Ledamöterna har gett förslaget grönt ljus och därmed går processen vidare till överhuset, senaten.

Efter att ha debatterat förslaget i drygt tre timmar, röstade representanthuset för att inleda en riksrättsprocess mot president Donald Trump. Rösterna föll 232 för och 197 mot.

Åtalspunkten – uppsåtligt anstiftan till uppror – är den grövsta att någonsin läggas fram mot en sittande president i USA:s historia.

Nancy Pelosi håller upp dokumentet med beslutet att ställa Donald Trump inför riksrätt.
Bildtext Representanthusets talman Nancy Pelosi håller upp dokumentet med beslutet att dra Trump inför riksrätt.
Bild: AFP / Lehtikuva

I precis samma kammare som ledamöterna sammanträdde i för en vecka sedan för att formellt godkänna elektorsrösterna och således stadfästa Joe Bidens valseger – blev Trump i dag den första president som ställs inför riksrätt två gånger.

Trump själv har kallat riksrättsprocessen för skrattretande.

Också republikaner röstade för riksrätt

Rösterna för att åtala Trump föll som väntat över partigränserna.

Strax efter omröstningen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att tio republikaner hade röstat för förslaget. Liz Cheney – tredje högst i rang bland representanthusets republikaner – var en av dem.

En överraskning var enligt The Guardian att republikanen Tom Rice röstade för riksrätt. Rice, som representerar South Carolina, hade inte på förhand antytt att han tänkte rösta för förslaget.

Rice motiverar sitt beslut med att han att han har stått bakom Trump i vått och torrt i fyra år, men att presidentens agerande i samband med stormningen av Capitolium är oförlåtligt.

Senast Trump ställdes inför riksrätt år 2019 röstade samtliga republikaner i representanthuset mot åtalspunkterna. Representanthuset godkände ändå som väntat båda åtalspunkterna efter omröstning.

Nu när representanthuset har röstat för att åtala Trump går ärendet vidare till senaten som i praktiken fungerar som domstol. För att fälla Trump krävs två tredjedelars majoritet – alltså 67 av totalt hundra röster. I praktiken måste alltså åtminstone 17 republikaner vända sig mot presidenten.

Att Trump faktiskt fälls i senaten är möjligt. Särskilt då senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell ser ut att ha vänt sig mot Trump.

McConnell uppges stödja ett riksrättsåtal, och han sägs vara förbannad på Trump efter att Trump ska ha eggat upp sina anhängare i ett tal strax innan kongressen stormades, enligt en källa inom Republikanska partiet som CNN hört.

Bild på soldater som sover i USA:s kongressbyggnad och en kostymklädd man går i mitten.
Bildtext Säkerhetspådraget i och vid Capitolium är stort. Soldater ur delstaternas nationalgarden vilade inför dagens omröstning.

En kamp mot klockan

Ifall Trump döms kan demokraterna använda domen för att motivera ett förbud för Trump att ställa upp i bland annat framtida presidentval. För att möjliggöra det krävs ändå en omröstning, där en enkel majoritet i senaten ska rösta för det.

Juridiska experter tvistar om huruvida en riksrättsdom förutsätts för att blockera Trump från att ställa upp i framtida val. Enligt grundlagens 14:e tillägg kunde det också vara möjligt att hindra Trump från att ställa upp genom att kongressens bägge kammare röstar för det med enkel majoritet.

Själva behandlingen i senaten kan ändå först inledas den 19 januari, har majoritetsledare McConnell meddelat. Det är en dag innan Trumps mandatperiod löper ut. McConnell hänvisar till senatens ledighet.

Det skulle innebära att rättegången skulle inledas på Trumps nästsista dag som president.

Den demokratiske minoritetsledaren Chuck Schumer, som snart är majoritetsledare efter att demokraterna tog hem segern i senatsvalet i Georgia i januari, säger å sin sida att det nog är möjligt att sammankalla senaten tidigare än så.

Representanthuset planerar att ge över åtalet åt senaten ännu senare i veckan, enligt demokraternas senatsledamot Steny Hoyer.

– Det finns ingen orsak för att inte lämna in det, vi planerar att göra det, sa han i en intervju för MSNBC och citerade representanthusets talman Nancy Pelosi.

Tidigare har bara två presidenter utöver Trump åtalats, Bill Clinton och Andrew Johnson. Ingen har hittills fällts och således tvingats ut ur Vita huset.

Källor: Reuters, AP, Politico, NPR, NYT, The Guardian

Uppdaterad 13.1.2021 klockan 23.23 med resultatet från omröstningen i representanthuset. Igen 14.1.2021 klockan 05:24 med uppgifterna om Tom Rice.

Diskussion om artikeln