Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien inleder massrättegång mot Europas mäktigaste kriminella – 'Ndrangheta-maffian tros vara rikare än Deutsche Bank och McDonalds tillsammans

Från 2021
Polisen inne i en stor sal.
Bildtext Säkerhetspådraget i den väldiga rättegångssalen är stort.
Bild: AFP / Lehtikuva

Italiens största maffia-rättegång på tre årtionden inleddes på onsdagen mot brottssyndikatet 'Ndrangheta. Rättegången hålls i en specialbyggd rättssal i ett industriområde i Lamezia Terme i Kalabrien på Italiens sydspets.

Över 900 personer ska vittna mot över 300 åtalade, bland dem politiker och tjänstemän. Bland åtalspunkterna finns utpressning, narkotikasmuggling och stöld.

Rättssalen är så väldig att flera videoskärmar har satts upp så att alla åtalade ska kunna följa med processen. Nästan tusen advokater kommer att föra de åtalades talan i rättegången som till stora delar kommer att vara offentlig.

Under de kommande månaderna kommer ytterligare rättegångar att inledas mot tiotals andra medlemmar i organisationen, bland annat för fem mord.

”En god man”

'Ndrangheta är en av Italiens fyra maffiafamiljer och har sina rötter i den fattiga syditalienska regionen Kalabrien. Organisationens namn härstammar sannolikt från grekiskan och betyder ”en god man”.

'Ndrangheta uppges bestå av över 160 så kallade klaner och ha kring 4 000 medlemmar.

Under de senaste årtiondena har 'Ndrangheta blivit den mäktigaste kriminella rörelsen i Italien och sannolikt i hela Europa.

Ska befria Kalabrien

Åklagarna hoppas att jätterättegången ska bli ett avgörande slag mot 'Ndrangheta.

– Rättegången ses som en slags befrielse för Kalabrien, en vändpunkt som ska ge människorna här tillbaka den frihet de har nekats i åratal, säger chefsåklagaren Nicola Gratteri till Reuters.

Organisationen har enligt åklagarna utnyttjat tiotals miljarder euro i inkomster från kokainsmuggling till att utvidga sin verksamhet över Europa.

Åklagaren Nicola Gratteri
Bildtext Åklagaren Nicola Gratteri är född och uppvuxen i Kalabrien. Han har levt under ständigt livvaktsskydd sedan han började utreda 'Ndrangheta för över 30 år sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Gratteri har 'Ndrangheta nästan monopol på all kokainsmuggling in i Europa.

Gratteri har levt med ständigt livvaktsskydd sedan han började utreda 'Ndrangheta 1989.

– Jag har inte besökt en restaurang på över 20 år och har inte gått på bio på över 30 år. Jag är alltid undangömd. Jag äter på kontoret. Mitt hus är egentligen en bunker. Jag har en bra grupp livvakter, säger han i telefon till nyhetsbyrån Reuters.

Mäktig och rik organisation

'Ndrangheta fyllde tomrummet som uppstod efter att sicilianska Cosa Nostra försvagades. Det kalabriska nätverket är nu den överlägset starkaste maffiagruppen i Italien.

– 'Ndrangheta har vuxit i tysthet i skuggorna. Den här rättegången ger äntligen Italien möjligheten att avslöja organisationens hemligheter, säger forskaren Antonio Nicaso vid York-universitetet i Toronto till Guardian.

Rättegången väntas avslöja det nätverk av jurister, bokförare, tjänstemän och domstolsanställda som nätverket rekryterat under åren.

– Maffianätverk förändras tillsammans med resten av samhället. De börjar i allt högre grad se ut som resten av oss, säger Gratteri.

Han tillägger att 'Ndrangheta blivit en internationell rörelse som lyckats slå rot i Italiens rika norra delar, stora delar av Europa och Afrika samt i Kanada, USA och Australien.

Enligt en utredning från forskningsinstitutet Demoskopita Research från 2013 är 'Ndrangheta mer ekonomiskt mäktig än Deutsche Bank och McDonalds tillsammans och har en årsomsättning på 53 miljarder euro.

Våldet finns kvar

Men trots att 'Ndrangheta blivit en toppmodern organisation är dess medlemmar lika redo att ta till extremt våld som tidigare.

Förra veckan meddelade italiensk polis att de misstänker att en kvinnlig jordbrukare som försvann 2016 mördats efter att hon vägrat sälja sin mark till en 'Ndrangheta-ledare. Hennes kropp ska sedan ha matats åt grisar.

Gratteri säger att rättegången som väntas pågå i ett år inte kommer att bli dödsstöten för 'Ndranghetas kriminella imperium, men att det trots det är ett viktigt steg.

– Den kommer att öppna vägen för nya rättegångar och låta oss tränga ännu djupare in i gruppen. Jag vill att folk ska tro på oss och börja samarbeta och utveckla en ännu större tillit till oss, säger han.

Källor: AFP, Reuters, Guardian, AP

Diskussion om artikeln