Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snöröjarna jobbar så fort de kan: "Nu får det gärna ta en tid innan det kommer mera snö, så att vi hinner köra bort snön från trottoarerna"

Från 2021
Uppdaterad 14.01.2021 09:20.
Man i arbetskläder framför traktor med snöplog.
Bildtext Kenneth Sjöberg tycker att snöröjningen överlag gått bra i Pargas, men mycket arbete återstår ännu.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Snöplogarna har fått jobba hårt under de senaste dagarna. Speciellt i tisdags snöade det så mycket att snöröjarna hade svårt att hinna med. Överlag har snöröjningen i regionen gått bra och folk har visat förståelse för att snöröjningen tar tid då det kommer mycket snö på en gång.

- Jag tycker att det har gått bra. Lite klagomål har det förstås kommit då det kom så mycket snö på en gång och vi inte kan vara överallt på samma gång. Men vi jobbar långa dagar och putsar ännu i några dagar framöver. Sen tror jag det blir riktigt bra, säger Kenneth Sjöberg, gatuarbetsledare för vägunderhållet vid Pargas stad.

"Mycket jobb och långa dagar"

Pargas stad ansvarar för vinterunderhållet av stadens alla gång- och cykelvägar, uppsamlingsvägar och bostadsområden i Pargas centrum. Staden har två lastbilar, fyra traktorer och en liten traktor som sköter spångbroar och mindre stigar. Dessutom sköter en underleverantör med egen traktor ett av stadens bostadsområden.

- Vi börjar i centrum och arbetar oss utåt. Nu när det kommer mera snö hela tiden betyder det att vi måste göra två rundor och efterplogningar efter det. Det är mycket jobb och det blir ofta långa dagar, säger Sjöberg.

Överlag gör snöröjarna femton timmars arbetsdagar, sedan måste de hem och sova emellan. Efter att snön är plogad fortsätter arbetet med att köra bort snön och sanda vägarna.

- Det skulle alltid kunna vara mer personal. Vi har till exempel en väghyvel som står i stallet och som borde vara ute och skrapa vägar för att få bort det här knaggliga. Det är mycket stora vägar som borde plogas i tid innan det blir nedtrampat och hårt, säger Sjöberg.

Liten traktor plogar snö på gångbanan.
Bildtext Trottoarer och mindre broar plogas med en mindre traktor.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Viktigt att få bort nedtrampad snö, annars kan den finnas kvar till våren

Hård och nedtrampad snö är viktig att få bort i tid för ju längre den blir kvar desto svårare är det att få bort den. I värsta fall kan en del av den nedtrampade snön finnas kvar till våren. Sjöberg tror ändå att de får bort tillräckligt med snö innan temperaturen sjunker ännu mera.

- Vi har bett under lastbilarna och så har vi väghyveln, så nog ska vi få det slätt och fint ännu, säger Sjöberg.

Vinden och den blöta snön gjorde plogningen extra utmanande

Även på Destia tycker man att snöröjningen i huvudsak gått bra. Destia ansvarar för en betydande del av snöröjningen i Åboregionen och närområdena. Sedan hösten 2018 ansvarar man även för snöröjningen på Skärgårdsvägen.

- Med tanke på omständigheterna så har det gått helt okej, men en del skillnader mellan olika orter finns det säkert. Vi har fått några klagomål. Men då vädret blir tillräckligt dåligt klagar folk mindre. De förstår att snöröjningen tar längre tid då vädret är dåligt, säger arbetschef Mikko Kuusisto vid Destia.

Även om NTM-centralens vägar kräver en hel del, så har den största utmaningen varit att röja snön i Åbo centrum. Den här veckan har vinden och den blöta snön gjort plogningen extra utmanande.

- Då snön är blöt och tung sitter den mer fast i vägen och är svårare att ploga bort. Men vi ska försöka få bort så mycket som möjligt av snön innan det blir riktigt kallt, säger Kuusisto.

Tre bilar är helt insnöade längs en gata som plogats. Det har snöat 30 centimeter under natten.
Bildtext Snöröjningen är speciellt utmanande i Åbo centrum.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Bristfällig plogning på Skärgårdsvägen

Många Pargasbor har reagerat på att Skärgårdsvägen den här veckan har haft bristfällig plogning. Kuusisto har ändå svårt att säga vad den bristfälliga plogningen beror på.

- Vi har inte ändrat några rutiner sen i fjol, men då fjolåret var så snöfattigt har vi kanske inte kunnat jämföra behovet på olika vägar på samma sätt. Men vårt mål är att sköta alla vägar, i samma prioriteringsklass, lika mycket, säger Kuusisto.

Snöig landsväg.
Bildtext Plogningen på Skärgårdsvägen har stundvis varit bristfällig.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Nu får det gärna vara lugnt några dagar"

Överlag har både Destia och Pargas stad tillräckligt mer resurser för snöröjningen. Men de hoppas ändå att det dröjer ett tag innan det kommer en ny snöstorm.

- Vi har dubbelbemanning så att vi kan byta plogförare vid behov. Men mest utmanande är det om snön fortsätter falla i två, tre dygn. Då blir förarna också trötta och orkar inte jobba på samma sätt. Men om det är lugnt nu i några dagar, så går det bra att ploga igen, säger Kuusisto.

- Nu får det gärna ta en tid innan det kommer mera snö, så att vi hinner köra bort snön. Många trottoarer är helt fulla med snö, det är kanske bara en halv meter kvar att gå på. Så den snön borde vi också få bort, säger Sjöberg.

Snöhögar intill parkering.
Bildtext I Pargas centrum finns många snöhögar som borde köras bort.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Diskussion om artikeln