Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lappvik kunde bli internationellt centrum för dykturism - Ari Kapanen: "Jag vill utveckla byn"

Från 2021
Dykare inspekterar vrak
Bildtext Välbehållna trävrak på lämpligt dykdjup är någonting alldeles unikt för Östersjön. Speciellt mellan Jussarö och Hangö udd finns många sådana unika vrak.
Bild: Ari Kapanen

I Östersjön ligger fortfarande tusentals vrak och väntar på att hittas. Precis som koraller i tropiska vatten är välbehållna trävrak unika skatter som lockar internationella dykturister.

- Jag tror att cirka 1 000 vrak är registrerade, och jag tippar på att det finns kring 10 000 vrak i Finska viken. Det betyder att 90 procent av vraken fortfarande inte har hittats. Det är fullt möjligt att hitta verkliga skatter, konstaterar Ari Kapanen.

Ari Kapanen är passionerad dykare och vrakletare sedan snart 30 år tillbaka. Sedan förra våren verkar han i Lappvik by mellan Ekenäs och Hangö.

Person kör båt på havet
Bildtext Aktiv dykare och vrakletare. Ari Kapanen rör sig mycket till havs och har redan hunnit bli en bekant syn för många Lappvikbor.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Hans undervattensfynd har redan nu varit till glädje för intresserade Lappvikbor och andra intresserade som följer hans aktiva uppdateringar på sociala medier.

Juldagsfynd kring Ekö i Lappvik

På juldagen lokaliserade Ari Kapanen tio stora, cirka 20-30 meter långa, vrak i området kring Ekö precis utanför Lappvik. Vraken ligger i vikarna kring ön, och en del är naturligtvis redan bekanta för lokalbefolkningen.

Nu fortsätter arbetet med att försöka identifiera, datera och kunna berätta historien som sätter de olika fynden i sitt sammanhang.

- En del av dessa är nog fartyg som avsiktligt övergivits, men en del är utan tvekan sådana som de sovjetiska styrkorna sänkte i havet när de övergav Hangö udd, säger Ari Kapanen.

Person står i båt och pekar mot land
Bildtext Runt Ekö utanför Lappvik lokaliserade Ari Kapanen tio vrak på juldagen. Granitstenarna från en sovjetisk sjösättningsramp leder fortfarande ut i havet.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Att lokalisera vrak är som att lägga ett historiskt pussel. Arkiv, böcker och olika gamla dokument utgör vrakletarens viktigaste ledtrådar redan innan det är dags att bege sig ut på havet.

Sovjetfynd vid fronten i Lappvik

På havsbottnen vid den forna frontlinjen i Lappvik finns det förutom vrak, även pansarvagnar, lokomotiv och luftvärnsprojektiler som den sovjetiska armén dumpade i havet när Hangö udd övergavs år 1941.

- Jag har i flera repriser hört om hur pansarvagnar kördes ner i havet så att finländarna inte skulle kunna utnyttja dem. Det finns med säkerhet sänkta handelsfartyg, och även ett lok lär ligga i havet. Därtill har jag hittat tusentals luftvärnsprojektiler i flera vikar, berättar Ari Kapanen om sina undervattensfynd.

Havsbottnen är en vit fläck på kartan

Havsbottnen hör till de sista outforskade områdena på vårt jordklot. Ari Kapanen känner sig som en upptäcktsresande när han vrakletar.

- För många människor är havet som en spegel, och man tittar aldrig under ytan. Men där finns en alldeles egen verklighet; ett Narnia, där det mesta är obekant och man kan hitta otroliga skatter och fina upplevelser.

Dykare under ytan
Bildtext En outforskad världsdel. Under havsytan döljer sig fortfarande oanade skatter och upplevelser.
Bild: Ari Kapanen

Att vrakleta är tidskrävande

Ari Kapanen är speciellt intresserad av vrak i trä från 1700-1800-talen, en passion som han håller på med på sin fritid. Varje nytt fynd kräver otaliga dykningar för att kunna lägga hela pusslet kring vraket.

- Det är ett otroligt tidskrävande jobb. Varje år ekolodar jag tiotals dagar till havs. Därtill kommer många dykningar. En mera grundlig undersökning av ett vrak kan kräva 5-6 dykningar.

Ekolodad bild av vrak på havsbottnen
Bildtext Vrak på bottnen. Ari Kapanen använder sig av ett sidoseende ekolod för att finkamma havsbottnen där potentiella vrak kunde finnas.
Bild: Ari Kapanen

Det äldsta vrak han hittat kan enligt uppskattning dateras till 1400-talet.

- Hangö udd har alltid varit en korsningsplats för sjöfartens farleder. På grund av detta har här funnits sjöfart sedan 1000-talet och det är fullt möjligt att hitta vrak från den tiden, säger Ari Kapanen.

Välbehållna trävrak unika för Östersjön

Ute i världen reser turister till tropiska länder för att se korallrev under havsytan. Östersjön är minst lika unikt med sina välbehållna trävrak, något som inte finns på annat håll i världen.

- Välbehållna trävrak på lämpligt dykdjup är någonting alldeles unikt för Östersjön. Speciellt mellan Jussarö och Hangö udd har vi många sådana unika vrak.

Dykare hoppar i havet från båt
Bildtext Dykturism i Lappvik. Ari Kapanen har sedan ifjol tagit ut dykturister med sitt dykfartyg Deep Tech.
Bild: Ari Kapanen

Sedan ifjol har han i Lappvik i liten skala tagit ut vrakdykande turister ombord på sitt dykfartyg Deep Tech.

- I Lappvik är läget perfekt för att lätt nå vrak både kring Jussarö i Raseborg och kring Hangö udd, konstaterar Ari Kapanen, som har tio års erfarenhet av internationell dykturism.

Internationellt dykcenter i Lappvik

Lappvik har potential att utvecklas till ett internationellt centrum för dykturism. För en verksamhet med internationella förtecken krävs ett samarbete med Hangö stad vad gäller både lokaler och marknadsföring.

- Det skulle vara verkligen fint att utveckla detta i samarbete med Hangö stad och turismsektorn. Det skulle krävas att vi hittar en bas för verksamheten.

- För ett göra en internationell satsning behövs även samarbete kring marknadsföring och annat, konstaterar Ari Kapanen.

Vy över havet
Bildtext Den otroliga havsnaturen. Oändliga möjligheter att utveckla Lappvik som en naturdestination.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Ari Kapanen ser att Lappvik har stor utvecklingspotential. Han skulle gärna bidra till att utveckla byn i positiv riktning efter att många arbetsplatser gått förlorade.

Fisk simmar nära havsbottnen
Bildtext Tångspiggen under ytan. Natur- och dykturismen i Lappvik har stor utvecklingspotential.
Bild: Ari Kapanen

- Jag skulle gärna vara med och skapa något nytt, vi har möjlighet till vad som helst, den otroliga havsnaturen ger oss oändligt med möjligheter.

Diskussion om artikeln