Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ännu är det inte för sent att stoppa coronamutationerna från att spridas i Finland men det kräver snabba åtgärder: “De restriktioner vi har nu räcker inte”

Från 2021
Uppdaterad 14.01.2021 08:09.
Olli Vapalahti, lääkäri ja tutkija, joka toimii Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professorina
Bildtext Olli Vapalahti är professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

På onsdag kväll sammanträder regeringen för att diskutera hurdana åtgärder de nya mutationerna av coronaviruset kräver. Att vidta åtgärder innan mutationerna börjar sprida sig i samhället är viktigt för att hindra spridningen, konstaterar Olli Vapalahti som är professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet.

De mutationer av coronaviruset som man har upptäckt i Finland har man hittills kunnat hindra från att spridas vidare i landet. Men att lita på att det kommer att fortsätta så är inget som Olli Vapalahti, professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet, vågar sig på.

– Med de restriktioner vi har i dag har vi kunnat förhindra att antalet coronafall ökar. Men om det skulle vara den brittiska varianten skulle inte samma restriktioner räcka och vi skulle igen få en ökning i antalet coronafall.

Skärpta restriktioner vid gränsen

Därför välkomnar han striktare restriktioner redan nu, så att det inte ska gå som i Storbritannien och Irland där den brittiska mutationen snabbt har spridit sig bland befolkningen.

– De kommande veckorna kommer att bli avgörande. Vi kan ännu förhindra att de nya mutationerna sprider sig i samhället med rätt åtgärder.

Rent konkret nämner han striktare gränskontroller och karantänregler som exempel på åtgärder som skulle behövas för att förhindra att mutationerna sprids.

Flera mutationer finns redan

I dagsläget har man kunnat bekräfta tre mutationer av coronaviruset: den brittiska, den sydafrikanska och den brasilianska. Vapalahti konstaterar krasst att de här knappast är de sista mutationerna av coronaviruset.

– De finns redan flera mutationer någonstans, tyvärr, vi måste bara upptäcka dem.

Coronavaccinerna skyddar mot de tre mutationerna som hittills har upptäckts, men man har konstaterat att vaccinet inte biter lika bra på den brasilianska och den sydafrikanska mutationen.

– På lång sikt måste man följa med utvecklingen, på samma sätt som man gör med influensavaccinet varje år, säger Vapalahti.

Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterade på onsdagen att sammanlagt 61 fall av det muterade coronaviruset nu konstaterats i Finland.